"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Tallinn ostis Mati Undi muuseumi ruumid (0)
21. november 2023
Koidula tänava ruumides saavad küljastajad tutvuda Mati Undi isiku ja tema loominguga. Foto: Kuvatõmmis

Mati Unt elas Kadriorus aastail 1995-2005. Koidula tänava muuseumi kohta võib julgelt öelda, et kirjanik vaatab siin külastajale kirkalt vastu.

„Punane oli kuidagi Mati Undilik värv. Seda kasutas ta oma lavastustes ja see oli selline tango värv. Kui külastaja muuseumisse tuleb, siis vaatab Unt talle siit igalt poolt vastu,“ rääkis Tallinna kirjanduskeskuse juhataja Maarja Vaino.

Muuseumis on kõik ehe ja seal peegeldub vastu ka Mati Undi kolmanda korruse korter. Kes tahab aga kuulda Mati Undi häält, siis on võimalik võtta telefonitoru ja sinuga räägibki Mati Unt.

Maarja Vaino on Kadrioru muuseumi loomise eest tänulik ka Tallinna linnale. Ühe muuseumi loomine on erakordne sündmus, millele linn õla alla pani.

„Minul on väga hea meel, et kõik abilinnapead ja ka linnapea, kellega ma sellest Mati Undi muuseumi rajamisest rääkisin, said väga hästi aru, et aeg-ajalt tuleb selliseid samme astuda. Kuigi see protsess ise oli pikk, võib ikkagi öelda, et meil on linna toetus olemas olnud,“ märkis Vaino.

Eraldi väljapanek Mati Undi elust ja loomingust pärineb ajast, kui kirjanik elas veel Mustamäel kolmetoalise paneelmaja korteris. Muuhulgas saab näha ka trükimasinat, kus valmisid tema käsikirjad. Unt oli ka suur kasside armastaja, mis peegeldub tugitooli seljatoes, mis kasside poolt ära kriibitud.

Nüüd kui Tallinna linn on ruumide omanik, on eesmärk kujundada tulevikus ajutisest näitusest põhjalik püsiekspositsioon koos uurimiskeskusega.

„Samamoodi teha haridusprogramme, raamatuesitlusi ning tegeleda kõikide asjadega, millega muuseumid tänapäeval tegelevad“ kirjeldas Vaino.

Koidula tänava ruumid võimaldavad tagada mängulisuse, kus külastaja saab Mati Undi isiku ja tema loomingu kohta huvitavat infot. Omajagu innustab külastama Mati Undi kohta ilmunud biograafia, millele on oodata lisatrükki.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.