"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
NEXPO Tallinn meelitas üle maailma ligi 4000 külastajat  (0)
22. november 2023
NEXPO oli nii populaarne, et sinna sattus ka mõni neljajalgne külaline. Priit Simson

Möödunud nädalal toimunud Eesti esimest rohetehnoloogiate nädalat ja rahvusvahelist näitust NEXPO Tallinn külastas kokku 3772 linnakodaniku, ettevõtjat ning investorit. Lisaks edendasid Rohetehnoloogiate nädalal toimunud viis konverentsi ja mitu kõrvalüritust sisulist koostööd linnade, rohetehnoloogia investorite, ettevõtjate ja akadeemiliste asutuste vahel ning pakkusid kohalikele ettevõtetele võimalust leida oma tootele või teenusele turgu või rahastajaid.

“Aktiivne osavõtt NEXPO Tallinnast näitab Eesti inimeste huvi rohetehnoloogiate vastu. Taastuvenergia poole liikumine, elektrisõidukite arvu kasv, vesiniktehnoloogiate areng ja ringmajanduse kontseptsiooni võidukäik on üksnes mõned näited globaalsetest megatrendidest, mis mõjutavad paljusid valdkondi,” ütles NEXPO Tallinna koordinaator Teele Joost. Näituse üks eesmärke oli tõsta Eesti inimeste teadlikkust rohetehnoloogiatest ja tutvustada, kuidas need hakkavad tulevikus igapäevast elu mõjutama. Senine tagasiside näitab Joosti sõnul, et eesmärgid said täidetud.

Ta tõi välja, et suurt rõõmu valmistas koolide külastusprogramm, milles osales ühtekokku 309 last. Spetsiaalne giidiga programm oli loodud koolinoortele, kellele tutvustati rohepöörde võimalusi ja väljakutseid ning seda, millist rolli mängivad selle juures rohetehnoloogiad.

“Tulevik on kohal kiiremini, kui arvata oskame. On tähtis, et Eestis oleks võimalikult palju noori, kes on uudishimulikud, julged ja näevad muutustes oma võimalusi,” lausus Joost. “Loodan ja usun, et NEXPO Tallinn sütitas mõneski õpilases soovi panna end proovile teadusmaailmas või ettevõtluses, et panustada inim- ja keskkonnasõbralikuma elukeskkonna loomisesse. Rohetehnoloogiad pakuvad selleks tohutut võimalust.”

Kohalikele ettevõtjatele pakkus osalemine NEXPO Tallinnal head võimalust rahvusvahelisel tasandil silma paista ja rahastajaid leida, sest näitust võõrustas sadu investoreid 33st riigist, kes otsivad rohelise tehnoloogia sektoris uusi investeerimisvõimalusi.

Valdkond on idufirmade maailmas üks kiiremini arenevaid ja investeerimisfondid otsivad aktiivselt globaalse läbilöögi potentsiaaliga ettevõtteid. Ühtlasi tutvustas näitus Eestit ja Tallinna uuendusmeelse ettevõtluse arendamise ja innovatsiooni kasvulavana. See on kuvand, mille edendamine aitab Eestisse tuua välisinvesteeringuid ja kohalikel ettevõtetel piiri taga uksi avada.

“NEXPO Tallinn tõi kokku nii rohetehnoloogia huvilised, ettevõtjad, kui ka avaliku sektori esindajad, kelle võimuses on innovatsiooniprojekte tutvustada ja regulatsioone suunata. Üritus aitas luua suuremat mõistmist, milliste väljakutsetega seisavad silmitsi teised ettevõtted nii seadusloome, firmade arendamise, kuid samuti näiteks roheteemadel avalikkusega suhtlemise kontekstis,” ütles Eesti puidukeemiaettevõtte

Fibenol juhatuse liige ja arendusjuht Peep Pitk. Ta tõi välja, et biotööstus on mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas alles lapsekingades. “Paljud koostööprojektid kujunevad välja pika aja jooksul ja erinevad üritused ning messid mängivad kindlasti oma rolli. On suur asi, kui rahvusvahelise haardega üritus tuuakse meile koju kätte,” märkis ta.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.