"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
42 JÄNKUT! Halljänes troonib pealinna metselajate seas esikohal (1)
23. november 2023
HOPP! Halljänes pole pealinnas sugugi harv külaline. Ilja Matusihis

Elurikkuse kaardistamise talgute käigus märkasid vaatlejad Tallinnas kõige rohkem imetajaid, kellest liidrikoha saavutas halljänes 42 vaatlusega.

Lisaks vaadeldi hulgaliselt siile, oravaid ja ka nahkhiirlasi. Põnevamatest vaatlustest võib esile tuua näiteks šaakali, keda märgati koguni neljal korral. Samuti kohtuti linnas ka rebaste, metskitsede ja kärplastega, sedastab BNS.

Roomajatest kohati nii rästikut, nastikut kui ka arusisalikku. Kahepaiksetest vaadeldi enim harilikku kärnkonna, lisaks ka rohukonna, tiigikonna ja tähnikvesilikku.

Lindudest sattusid fookusesse enim kuldnokkasid, kelle kohalolu märgiti üles üheteistkümnel korral. Põnevamate vaatluste hulgas kohati Pirital eksootilise välimusega vaenukägu. Mitu korda märgati ka kaitsealust kanakulli.

Seentest esitati kõige rohkem valge helvelli vaatluseid Nõmme linnaosas.

Taimedest saavutasid esikoha nõmmnelgi ja orhideeliste vaatluseid, millest viimaseid leidus pea igas Tallinna linnaosas. Märgati ka mitmeid võõrliike nagu näiteks harilikku katkujuurt või Sahhalini pargitatart.

Loodusvaatlejad esitasid kokku 407 erinevat tähelepanekut 159-st erinevast liigist. Neist 40 taimeliiki, kaheksa seeneliiki, 65 linnuliiki, kolme liiki roomajaid ja nelja liiki kahepaikseid ning 21 liiki imetajaid ja 18 liiki muid selgrootuid loomi. Vaadeldud liikidest tervelt 44 olid kaitsekategooria alla kuuluvad liigid. Esimese kaitsekategooria alla kuulus üks liik, teise alla kuus liiki ning ülejäänud 37 olid kolmanda kaitsekategooria alused liigid.

Sellel aastal toimusid Tallinna rohelise pealinna elurikkuse programmi ühe osana Tallinnas elurikkuse kaardistamise talgud. Eesmärgiks oli juhtida tallinlaste tähelepanu märkama oma kodukoha elurikkust ja liike, kellega me maid jagame. Sellised tähelepanekud aitavad spetsialistidel kaardistada elurikkust ka piirkondades, kuhu nad muidu ei satu, nagu näiteks koduaed või mõne kortermaja ümbrus.

Elurikkuse kaardistamise talgute raames keskenduti selles projektis eelkõige orhideede, kahepaiksete, roomajate ning imetajate kaardistamisesse, kuid oodatud olid ka kõik muud märgatud liigid. Loodushuvilised said oma ülesvõtteid ja märkamisi meile esitada kasutades loodusvaatluste nutirakendust ning kinnitatud vaatluseid saab näha ka Tableau töövihiku kaardil.

Kuigi Tallinna rohelise pealinna aasta on kohe läbi saamas, ei tähenda see, et elurikkuse kaardistamine sellega lõppeks. Tallinnas elab tuhandeid liike loomi, taimi ja seeni ning paljud neist vajavad küllaltki spetsiifilisi tingimusi.

Keskkonnaagentuur ootab jätkuvalt elanike loodusvaatlusi, et teada saada, milliseid liike meil leidub, et tulevikus ka võimalusel nende vajadusi arvesse võetaks ning elupaigatingimusi parandataks.

Märksõnad:
Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Elanik
24. nov. 2023 11:17
Olen jänest näinud Löwenruh pargis ja Krameri aias.