"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna Kammerorkester käivitab kaks uut kontserdisarja (0)
23. november 2023
Hans Christian Aavik ja Tallinna Kammerorkester. Foto: Rene Jakobson

23. novembril tõi Tallinna Kammerorkester koos dirigent Mihhail Gertsiga Mustpeade majas kuulajate ette kõik Bachi neli orkestrisüiti ning 30. novembril soleerib samas viiuldaja Hans Christian Aavik, ühendades Mozarti klassika nüüdismuusikaga. Mõlemad kontserdid on alguspunktiks uutele sarjadele.

Uus sari „Pöörane Bach“

23. novembril kell 19 Mustpeade majas algava uue sarja „Pöörane Bach“ esimesel kontserdil musitseerib Tallinna Kammerorkester külalisdirigendi Mihhail Gertsi juhtimisel. 

Kavas on barokikuninga Johann Sebastian Bachi orkestrisüidid I–IV, mis on kuulajate meelt lahutanud sellest ajast peale, kui Bach need umbes 30-aastasena õukonna seltskonnaajaviiteks komponeeris. See muusika on inspireeritud tantsudest – kiired ja aeglased, majesteetlikud, pidulikud ja õrnad. Bach oli üks suurimaid meistreid virtuoosse muusika loomisel.

Gerts, keda kriitikud kiidavad „hämmastavalt täpsete, ülimalt väljendusrikaste žestide ja soojuse” poolest, on pärast hiljutisi debüüte Orchestre Nazionale delĺ Accademia di Santa Cecilia, BBC Symphony ja Orchester Philharmonique de Radio France’i ees Euroopas järjest enam kanda kinnitamas, kuid endiselt jätkub tal energiat uuteks algatusteks Eestis.

Pärast sarja avakontserti ulatab Gerts taktikepi maestro Tõnu Kaljustele, kelle juhatusel esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor järgmised sarja „Pöörane Bach“ kontserdid Tallinn feat Reval festivali raames  2. detsembril Tartus Tubina saalis ning 3. detsembril Mustpeade majas. Uuel aastal naaseb sari 4. aprillil oreliõhtuga organisti Kadri Toomojaga koostöös ning 18. mail fuugakunsti õhtuga Tõnu Kaljuste dirigeerimisel.

Sarjas „Aavik Salzburgis“ kõlavad hooaja jooksul kõik Mozarti viis viiulikontserti

30. novembril kell 19 kohtuvad Mustpeade majas publiku ees viiuldaja Hans Christian Aavik ja  Tallinna Kammerorkester. See kontsert on esimene peatus läbi kogu hooaja kestvas sarjas „Aavik Salzburgis“, mille jooksul kantakse ette kõik Mozarti viis viiulikontserti.

Stiilitunnetuse ja selgelt eristuva kõlaga on Hans Christian Aavik tähelepanu äratanud nii Eestis kui ka mitmel pool Euroopas. Tema karjäär on olnud kiire ja muljetavaldav. 2022. aasta kevadel võitis ta esimese eestlasena esikoha mainekal Carl Nielseni rahvusvahelisel konkursil ning seejärel pälvis Eesti Interpreetide Liidult aasta interpreedi preemia. Hiljuti ilmus tal live-kontsertsalvestus maailma suurima plaadifirma Deutsche Grammophoni uues sarjas „Rising Stars” platvormil STAGE +.

Hans Christian Aavik mängib Eesti Pillifondile kuuluval Giovanni Paolo Maggini viiulil (u 1610, Brescia, Itaalia), kasutades Victor Fétique’i poognat (u 1930, Prantsusmaa). Maggini viiuli on andnud Pillifondi käsutusse perekond Sapožnin.

Esimesel kontserdil esitab Hans Christian Aavik koos Tallinna Kammerorkestriga Mozarti ning ameerika helilooja Montgomery muusikat. Sarja järgmised kontserdid toimuvad 22. veebruaril, 21. märtsil, 18. aprillil ja 25. mail 2024. Igal sarja kontserdil on solistirollis Hans Christian Aavik ning sarja kunstiline juht on Tõnu Kaljuste.

Detsembris naaseb Tallinna Kammerorkester suurtesse kontserdisaalidesse

Detsembris naaseb Tallinna Kammerorkester publiku ette taas suuremates saalides, osaledes Jõulujazzi raames toimuval Erkki-Sven Tüüri autoriõhtul, ning seejärel Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia suures saalis Rene Eespere autorikontserdil helilooja 70. sünnipäeva tähistamiseks. Enne jõule kõlab Eesti Filharmoonia Kammerkoori, Tallinna Kammerorkestri ja Tõnu Kaljuste esituses Mozarti Missa c-moll Tallinnas ja Tartus ning 2023. aasta lõpetab kollektiiv traditsiooniliste Eesti Kontserdi aastalõpukontsertidega koos pianist Sten Heinojaga Jõhvis, Tartus ja Tallinnas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.