"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Tulevane vedurijuht: vanaisa oli pöörmeseadja ja miks mitte proovida ... Elron alustab rongijuhtide koolitamisega (0)
29. november 2023
Rongijuhiks pürib nii mehi kui ka naisi. Foto: Jelena Rudi

2024. aastal jõuavad Eestisse kuus uut Škoda kahesüsteemset elektrirongi ning aastatel 2026-2027 veel kümme veeremit. Selleks koolitab Elroni Koolituskeskus uusi rongijuhte.

Jaana Jukes tegi elus kannapöörde: pärast 19 aastat Inglismaal elamist otsustas ta proovida vedurijuhi ametit. Ronge on naine nooruses näinud palju. “Vanaisa oli pöörmeseadja raudteel ja ma nägin ronge iga päev. Augustis tulin koju ja juhuslikult kuulsin raadiost intervjuud vedurijuhiga, öeldi, et otsivad vedurijuhte ja mõtlesin, miks mitte proovida,” ütles tulevane vedurijuht Jaana Jukes.

20-aastane Karl-Enrico sai elamuse kooliajal, kui valis töövarjukohaks Elroni. Vedurikabiinist nähtu avaldas muljet. “Käisin mõni aasta tagasi töövarjupäeval Elronis, kus sõitsin kaasa liinil Tallinn-Narva ja Narva-Tallinn, see andis hea ettekujutuse sellest tööst,” ütles tulevane vedurijuht Karl-Enrico Piin.

Instruktor-vedurijuht Artur Lorents on kursusele valitutega rahul. Tarkusi tuleb üksjagu omandada ja teadmistest sagedasti aru anda.

“Eksam on meil vedurijuhtide väljaõppe üldkoolituse lõpus, on vedurijuhi loa eksam ja vedurijuhi sertifikaadi eksam ehk kolm eksamit tuleb kokku anda, et jõuda eri etappidele kuni iseseisva tööni välja,” sõnas Lorents. Aastase õppimise järel lubatakse kursuse läbinud iseseisvalt sõitma. Praeguse vedurijuhi töö ei ole võrreldav paarikümne aasta tagusega, kui oli palju õli ja tavotti. Nüüd istud mugavas kabiinis ja see siin on kontroller, annad gaasi ja siin on pidur ja jälgida tuleb eri mõõdikuid.

“Arvan, et mulle see töö sobiks, suursugune, ilus, võimas masin,” sõnas Jukes. “Suured, metallist masinad on mulle alati meeldinud ja Elronis tundub kõige reaalsem rongijuhi töö,” sõnas Piin.

Uusi ronge tuleb lähiaastatel liinidele juurde ja praegustele juhtidele on vaja järelkasvu. Karl-Enricol on soovitus neile noortele, kes pole veel langetanud elukutsevaliku otsust: “Loomulikult, kui noori on isikuomadustega, mis siin ametis tarvis, siis mina julgustan neid tulema.”

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.