"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
GALERII. Viimased ettevalmistused jõuluturul: glögilõhn tungib ninna ja kauplejad sätivad vaateakendele läkiläkisi (0)
30. november 2023
1. detsembril avatakse Raekoja platsil jõuluturg. Foto: Jelena Rudi

„Hommikul tuleb kindlasti kohe termosed tööle panna, muidu ei ole glögi soe,“ õpetati täna keskpäeval ühe jõulumajakese müüjaid, kes juba homme, 1. detsembril asuvad tööle turulettide taga, et pakkuda külastajatele lume ja pakasega kuuma glögi ning krõbedaid piparkooke.  

Vaata galeriid (22)

Neljapäeva hommikul said jõuluturul kauplejad kätte müügimajakesed ning lõuna ajal käis Raekoja platsil juba tihe sigin-sagin – kes pani alles majakest püsti, kes sättis juba katusele tulukesi. Kauplejad askeldasid õues justkui päkapikud jõuluajal, kõik ikka selleks, et reedel, 1. detsembril avada traditsiooniline Tallinna jõuluturg.

Jõuluturu perenaise Maive Nahksepa sõnul tuleb tänavu jõulumajakesi kokku 20 ringis. Laste jaoks on igapäevaselt avatud jõuluvana maja, 3 karuselli ning nädalavahetustel ka meisterdamismajake. Turult ei puudu ka jõulumuusika programm. Kui eelmine aasta oli jõuluturu lava hulga madalam ja tagasihoidlikum, siis sel aastal saab nautida oluliselt suuremat lava, millega käib kaasas ka mitmekesine kultuuriprogramm.

„Viimati oli meil nii suur lava 2019. aastal. Nüüd on aga jälle „staar“ kohal. Tänavune lava on omaette vaatamisväärsus ja pildistamisobjekt,“ kirjeldas Nahksepp.

Lõuna ajal oli majakeste juures askeldamas näha nii käsitöökauplejaid kui ka glögi ja piparkoogi müüjaid.

„Oleme siin juba teist aastat ja pakume vahvleid, glögi ja piparkooke. Eelmine aasta läks müük väga hästi,“ kirjeldas müüja Birgit.

Teatavasti on talve saabudes kohal ka krõbe ja tuisune pakane, kuidas hoiavad end soojas aga kauplejad?

„Majakeste sees on puhurid ja soojad riided peavad seljas olema, siis ei hakka külm midagi,“ rääkis Birgit.

Soojas tuleb hoida ka glögi, mida tänavu müüakse jõuluturul mitmes erinevas majakeses. Keskpäeval oli ühe majakese juurde kogunenud punt müüjaid, kellele jagati õpetussõnu, kuidas kliendile õigesti glögi serveerida.

„Glögi ei tohi lasta keema, siis aurub alkohol ära. Kui hommikul tulete, panete maksimumi peale, kui glögi juba kuum, siis poole peale,“ instrueeriti müüjaid.

Platsil võis kohata ka juba pikema staažiga käsitöökauplejaid, kes pakuvad nii isetehtud kindaid, laste papusid, autoistmekatteid, aga ka rebasesabast läkiläkisi.

„Olen siin juba kümme aastat järjest. Kes ostab kindaid, kel on vaja susse, kuna toas on põrandad külmad,“ sõnas müüja Maarika.

Kohata võis juba ka esimesi külastajaid, kes valmivaid väljapanekuid huviga uudistasid.

„Kliendid käisid ja valisid täna juba sobiva mütsi välja, et see siis homme ära osta,“ sõnas müüja Olga, kes kaupleb Raekoja platsi jõuluturul juba 18 aastat.

Jõuluturg avatakse pidulikult 1. detsembril kl 18 kuusel tulede süütamise ja Kesklinna vanema Monika Haukanõmme tervituskõnega. Jõulumeeleolu loob Valge Gospel, solistideks Ott Lepland ja Tanja Mihhailova-Saar. Turg tegutseb 7. jaanuarini iga päev kl 10-20, sooja jooki saab pühapäevast neljapäevani kella 22-ni ning reedel-laupäeval kella 23-ni. Jõuluvana maja on avatud 3. detsembrist 7. jaanuarini iga päev kl 12-18.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.