"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Tallinnas kohtusid viie linna haridusjuhid: teemaks eestikeelsele haridusele üleminek (0)
02. detsember 2023
Tallinna abilinnapea Andrei Kante. Foto: Aleksandr Guzhov

Tallinnasse kogunesid viie Eesti linna haridusametnikud. Õpetajate majas oli teemaks nii eestikeelsele haridusele üleminek kui Tallinna kava selleks üleminekul. Esimest korda olid kogunemisel Narva linna ametnikud.

Haridusametnike kohtumisele tuli seekord nelja linna asemel viis, liituja oli Narva. Narval on Tallinnaga omajagu ühist. Mõlemas on venekeelsed koolid ja suur osa õpetajaist vajalikul määral eesti keelt ei oska.

“Koolides on üle 150 ja lasteaedades üle 120 õpetaja, kel nõutud keeleoskust ei ole, nii et olukord on keeruline. Kui vaadata teemasid, mida siin arutatakse, need on kõik meile väga tähtsad ja väga tähtis on ka koostöö,” ütles Narva linna kultuuriosakonna juhataja Larissa Degel.

Ei saa öelda, et Tallinnal pole teistelt midagi õppida. Igaüks annab millegagi eeskuju. “Näiteks Pärnu puhul on eeskujulik see, kuidas nad lõimivad formaalset ja mitteformaalset õpet ja Tallinn on hakanud samamoodi tegutsema,” ütles Tallinna abilinnapea Andrei Kante.

Üks teema kokkusaamisel oli eestikeelsele haridusele üleminek ja ettevalmistused selleks. Väiksematel linnadel tunduvad probleemid väiksemad, seal ju venekeelset õpet ei olegi. Hariduses see siiski nii lihtne ei ole.

“Meil on toredaid näiteid, kellel on suur motivatsioon, nad õpivad ja neil läheb hästi. Kasvõi need lood, et tulnud üks üheksanda klassi laps, tegi eesti keeles lõpueksamid ja on suutnud minna eestikeelsesse gümnaasiumi edasi, aga on ka teistsuguseid, kellel on vaja motivatsiooni rohkem toetada,” rääkis Viljandi haridus- ja kultuuriameti juhataja Tiivi Tiido.

“Kõige suurem probleem on ikkagi õpetajate puudus, see on tabanud ka Tartut, raske on leida häid õpetajaid,” sõnas Tartu linna haridusosakonna juhataja Riho Raave. Viie linna haridusametnikud läksid koju uute mõtetega. Seegi on üks kokkusaamise mõte.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.