"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KÜSITLUS. Janika Sillamaa: Linnahallis on salvestatud minu esimene album ja seal alustasin oma näitlejateed (0)
04. detsember 2023
Laulja ja näitleja Janika Sillamaa. Foto: Betti Säre

Iga aastaga tekib mere äärde midagi uut ning ka rannapromenaad ühe pikeneb. Käimas on ka arutelud, mida teha linnahalli ja selle ümbrusega. Pealinn küsis, kas Tallinn on juba küllalt merele avatud või tuleb selleks veel palju teha.

Dirigent Tõnu Kaljuste: Miks ei võiks linnahalli tulla hea akustikaga suur kontserdikeskus?
 
Minu meelest suures plaanis asi ju kogu aeg liigub selles suunas, et Tallinn avaneb merele. Aga eks see võtab aega, enne kui saame piiritsoonist ja sellega kaasnevast ideoloogiast vaba maa vaba mere ääres. Varem oli näiteks Kalamaja ja kalaturu kant täiesti räämas, nüüd on see koht palju sümpaatsem. Linnahalli saatuse üle otsustavad ikkagi arhitektid, muinsuskaitsjad ja linnaplaneerijad, sest nad lähtuvad erialateadmistest. Mina kui tavaline linnakodanik oskan hinnata ainult linnahalli arhitektuuri ja ideed ning minu meelest on see kõik hiilgav. Sinna suure kontserdimaja rajamise idee tundub huvitav, sellest tunneme praegu kõige rohkem puudust. Linnahalli ümbrusele mõjuks üks korralik kontserdikeskus väga hästi. Muidugi oleks tore väikelaevaga merelt tulles ankurdada see linnahalli juures sadamas ja kõndida kontserdile.

Kunstiteadlane Jüri Kuuskemaa: Loodan, et Tallinna ei ähvarda UNESCO kultuuripärandist kustutamine

Kui mõelda merevaatele, siis olgem lahked ja mingem sadamast kübeke edasi. Seal on Reidi tee ja Pirita tee ja nii edasi ja tagasi ja ümber nurga kuni Viimsini välja. Merd on seal igal pool küll ja veel, saab selle ääres patseerida ja jalutada. Linnahalli juurest läheb kultuurikilomeeter edasi lääne poole, kuhu jäävad Lennusadam ja Bekkeri sadam. Mõningane probleem on linnahalli ja sadama vahelise alaga, seal niisugust avalikku teed õieti ei ole. Aga linnahalli lammutamist mina küll ei poolda. Samas on üks mõte ehitada uus teater sadama kanti, aga selle kohta pole mingit otsust tehtud. Loodame, et tolm langeb ja mõistlikud otsused jäävad lõpuks peale. Loodame, et meie linna ei ähvarda väljaviskamine UNESCO kultuuripärandi nimekirjast. Aga selleni võib meid viia nii barbaarne Estonia teatrimaja rikkumine kui ka barbaarne linnahalli lammutamine.

Arhitekt Irina Raud: Keskaegsed tänavad pöörasid enne mere äärde jõudmist ära

Püüe avada linn mere poole on ju mõistlik, aga sadamast kuni Piritani ja sealt edasi on ju juba võimalik mere ääres vabalt liikuda, nii ka Kopli lahe ääres. Teine asi on see, et kas sa Tallinnas liikudes tunned, et oled mereäärses linnas. Meil jääb meri põhjapoolsesse külge, põhja suund aga ei ole õues viibijale mugav. Kui tahame avada linna merele, peame esitama endale küsimuse: kus tasub seda teha ja miks? Ja kas tallinlane tunneb üldse puudust sellest, et ta kogu aeg merd ei näe? Need on linnaehituse ja merele avamise puhul olulised küsimused. Vanalinnas kulgevad Pikk ja Lai tänav jt põhja-lõuna suunas, aga enne mere äärde jõudmist pööravad ida poole. Kui me nüüd võtame linnahalli eest ära ja teeme sinna pargi, siis on selge, et Mere puiestee kandis mugavalt istuda ega kõndida ei saa, sest seal on alati kõva tuul. Just majad lõhuvad mere ääres tuulekoridore ja tekitavad eri ruume. Minu meelest teebki linna huvitavaks see, kui on eriilmelised kohad, eri mastaabiga ehitised.

Laulja ja näitleja Janika Sillamaa: Linnahallis on salvestatud minu esimene album ja seal alustasin oma näitlejateed
 
Töötan Põhja-Tallinnas, jalutan sealkandis tihti ja minu meelest on kogu mereäär üha toredam. Kahtlemata on linnahall kõige olulisem ehitis, mis veel täis ehitamata kesklinna mereäärses osas paikneb. Linnahall on olnud ainukene Eesti amfiteatri lavaga saal, meie kõige suurem saal. Ma armastan seda maja! Seal stuudios on salvestatud minu esimene album ja laval astusin esmakordselt üles näitlejana. Aga mis selle majaga nüüd teha, ei oska ma öelda. Lihtsalt kurb meel on, kui lammutatakse. Ja kui sinna peaks midagi muud tulema, siis võiks see järgida linnahalli arhitektuurilist joont. Tähtis on, et säiliks võimalus käia katusel, kust avaneb kaunis vaade. Mulle meeldiks, kui sinna tuleks taas etendusasutus, kus korraldada kontserte ja teha suuri lavastusi. Väga ilus oleks seal nautida päikseloojangukontserti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.