"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
PTA hoiatab: Facebookis müüakse punast kärbseseent sisaldavat šokolaadi (2)
06. detsember 2023
Punane kärbseseen. Foto: Pixabay

Mürgiseid seeni, sh punast kärbseseent on keelatud toiduks müüa. Tooted, mis sisaldavad mürgist seent võivad kujutada ohtu tervisele. 

Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Kairi Sisaski sõnul teavitasid murelikud kodanikud ametit ohtlikust tootest. „Ametile laekus info, et sotsiaalmeedias müüakse punast kärbseseent (Amanita muscaria) sisaldavat šokolaadi. Selliseid tooteid on keelatud toiduks müüa,“ selgitas Sisask.

Punane kärbseseen on mürgine ning seda ei tohi süüa. „Põllumajandus- ja toiduamet tuvastas, et šokolaad on toodetud OÜ Prana Organics poolt. Tootja suhtes on alustatud järelevalvemenetlust ja kohustatud ohtlikud tooted turult kõrvaldama ja tagasi kutsuma,“ kirjeldas Sisask. Punase kärbseseene müük Euroopa Liidus toiduna mistahes kujul on keelatud tegevus.

Punane kärbseseen kuulub närvimürke sisaldavate seente hulka ning seetõttu võib tarbimine põhjustada mürgistuse, mis halvimal juhul võib lõppeda surmaga. Kärbseseene tarbimise korral tuleks ühendust võtta Mürgistusteabekeskusega infotelefonil 16662, kes oskab mürgistuse puhul leida kiiresti kõige sobivama tegutsemisskeemi.

Vihjeid ohtliku toidu müügi kohta saab esitada meiliaadressile vihje@pta.agri.ee.

Toiduohutusalase seadusandluse alussäte on, et toidu ohutuse eest vastutab seda toitu tootev käitleja, kes peab tarvitusele võtma kõik meetmed ohutuse tagamiseks. Ameti kohustus on teavitada tarbijaid, kui turule on jõudnud toit, mida ei saa ohutuks pidada.

Märksõnad:
Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tõdemus
7. dets. 2023 07:39
Toiduna müüa ehk tõesti ei tohi aga vaatan, et nn. toidulisandite müük on meil samas juba täiesti igasuguse kontrolli ja järelvalve alt väljumas. Toidulisanditeks kuulutatuna müüakse rahumeeli ja avalikult sisuliselt kõikvõimalikke teadmata päritolu aineid ja ainesegusid, kusjuures internett on juba lausa üle ujutatud reklaamidest kus neile omistatakse siis ebamaiseid ravi- ja teab mis omadusi veel ilma, et keegi seda äri kuidagi kontrolliks või ohjeldaks ning mille tõttu kannatab üha suurem hulk meie eakatest, kes kahjuks ametliku ja teadmispõhise meditsiini esindajate käest vajalikku ning oodatud abi saamata nii oma hädadega igasuguste petturite poole on sunnitud pöörduma või lihtsalt niisama nende "teenindada" on jäetud.
see firma on ju ainult jaemüügi õigusega
7. dets. 2023 07:12
mingi Sõpruse pst krt.majas registris. , seega ta ei pea olema tootja - seda õigust tal pole isegi kui šokolaad oleks ilma seeneta