"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
PIDULIK. Suurgildi hoones saab imetleda jõuluportselani Langebrauni töökojast (0)
06. detsember 2023
Näitusel on väljas ligi 300 jõuluteemalist eset. Kuvatõmmis

Suurgildi hoones on avatud näitus jõuluportselanist, mis on kaunistatud esimese eesti vabariigi ajal tegutsenud legendaarses Nikolai Langebrauni töökojas. Kõik kaunid portselanesemed on pärit ühe mehe erakogust.

Advendiajal on hea võimalus vaadata Suurgildi hoones välja pandud näitust “Habras ilu II”, kus saab näha jõuluportselani Nikolai Langebrauni töökojast. Langebraun oli üks esimesi siinmail, kes hakkas kasutama hooajalist turundusstrateegiat ehk müüma n-ö hooajakaupa. Tänu sellele on nüüd võimalik eksponeerida ligi 300 jõuluteemalist eset.

“Langebrauni portselanist võiks teha väga palju hooajanäitusi, sest Langebraun ühena esimestest hakkas viljelema õigeaegset turundamismetoodikat ehk jõulude eel, detsembri algusest hakati müüma käbidekooriga esemeid. Mulle meeldib eeskätt esemerohkus ja jõuludekoor iseenesest, mida, ütleme, et teiste dekooridega on tavaliselt olnud raske seostada. Seekord oligi mõnus tunne, et nii palju, kui neid on, nii palju saame kõik välja panna,” ütles jõulunäituse “Habras ilu II” kuraator Anne Ruussaar.

Kõik esemed näituselt kuuluvad Priidu Nõmme erakogusse. Jõulutemaatikaga nõud on vaid väike osa tema kõikjalt maailmast kokku ostetud Langebrauni kollektsioonist.

“Huvitavad on need, mis on tulnud Ameerikast või Kanadast või Austraaliast jõudnud, need pole oksjonitelt, vaid inimeste kontaktid, nende sugulased, kuidas need sinna jõudnud on, esemed ise rääkida ei saa, neid inimesi on väga vähe alles, aga mäletatakse, et need on rännanud põgenemise käigus Eestist välja ja nüüd on hea meel, et on jälle tagasi jõudnud,” ütles Nikolai Langebrauni portselani erakogu omanik Priidu Nõmme.

Portselani Tallinnas kunagi ei toodetud, siin vaid maaliti või trükiti esemetele motiivid. Langebrauni toodang oli siin armastatud, sest sümboliseeris head elu, mis lõpuks oli kättesaadav ka tavainimestele.

“Et 1930-ndatel portselan oli väga populaarne, see oli hea elu sümbol, siis ühtepidi ihkasid seda jõukamad, aga teistpidi ka need, kes juba olid jõudmas jõukuse lävele,” ütles Ruussaar.

Näitus on avatud kuni 7. jaanuarini 2024.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.