"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Swedbank: Käibemaksu ja aktsiiside tõus toob Eestis uue hinnatõusu (0)
07. detsember 2023
Uus hinnatõus tulekul. Foto: Pixabay

Detsembris ja jaanuaris hakkavad hinnad taas tõusma. Paljud hinnakirjad vaadatakse üle maksumuudatuste tõttu, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Viimase seitsme kuu jooksul ehk aprillist novembrini ei ole hinnatase Eestis muutunud. Oktoobriga võrreldes kallines novembris toit. Samas odavnesid mootorikütused, rõivad ning eluase. Toidu hinna tõus oli ootuspärane. Toidumüüjad valmistuvad jõuludeks ja järgmise aasta käibemaksu tõusuks.

Mootorikütused odavnesid nafta hinna languse tõttu. OPEC+ tootmispiirangud ei ole suutnud nafta hinna alanemist peatada. Nafta hinda mõjutab maailmamajanduse kehv tervis. Viimastel nädalatel on tulnud negatiivseid majandusuudiseid nii Hiinast kui ka Euroopast. Eurostati poolt täna avaldatud SKT numbrid näitavad, et euroala majanduse hoog on raugenud.

Detsembris ja jaanuaris peaksid hinnad taas tõusma. Paljud hinnakirjad vaadatakse üle maksumuudatuste tõttu. Külmad ilmad tõstavad energia hindu. Järgmisel aastal peaksid hinnad kasvama 4% võrra. Pool hinnatõusust tuleb käibemaksu ja aktsiisimaksude tõstmisest.

Kõige rohkem mõjutab järgmisel aastal hinnatõusu transport. Kerkivad käibemaks ja alates maist diisli aktsiis, automaksu tuules kallinevad sõidukid, kaob tasuta bussisõit mitmel maakonnaliinil ja tõusevad rongipiletite hinnad.

Toidu hinnad 2024. aastal kasvavad, aga oluliselt vähem kui kahel eelmisel aastal. Kuna toidu osakaal perede eelarves on suurenenud, mõjutab toidu kallinemine siiski oluliselt üldist hinnatõusu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.