"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
President Karis: Eestist alguse saanud koristustalgud näitavad maailmale teed (1)
09. detsember 2023
Pealinn

President Alar Karis ütles kommentaariks Eestist alguse saanud maailmakoristuspäeva jõudmisele ÜRO teemakalendrisse, et tegemist on nii riigi visiitkaardi kui ka tõestusega selle kohta, et soovi korral on võimalik tervele maailmale teed näidata.

“Maailmakoristuspäeva edu on järjekordne tõestus sellest, et suudame olla soovi korral teenäitajaks kogu maailmale,” ütles Karis.  

“ÜRO päevaks saamine näitab selgelt, et Eestist alguse saanud ja siit juhitud idee on globaalselt tunnustatud. Ootame nüüdsest keskkonna kaitsmisel suuremat koostööd nii valitsuste kui ka vabaühendustega,” lisas MTÜ Let’s Do It World president ja ülemaailmse võrgustiku juht Heidi Solba. 

Maailmakoristuspäeva peamine eesmärk on tõsta teadlikkust ülemaailmsest jäätmekriisist ning kaasata olukorra parandamisse vähemalt 5 protsenti planeedi elanikkonnast, edendades koostööl põhinevat mõtteviisi ringmajanduse suunas liikumisel. 

Tänavu septembris peetud maailmakoristuspäeval osales 19,1 miljonit vabatahtlikku. Solba sõnul on tänavuse maailmakoristuspäeva üheks märksõnaks noorte senisest suurem kaasamine.

“Suurim oli noorte osalejate arv Eestis, kus enam kui 90 protsenti osalejatest olid noored,” ütles Solba.

Suurima mobilisatsiooni viis läbi Mosambiik, kus võttis talgutest osa kümnendik elanikkonnast ehk 3,25 miljonit vabatahtlikku. Planeedi üldarvestuses kogusid vabatahtlikud ligi veerand miljon tonni jäätmeid.

Eestis osales 16. septembril MTÜ Puhta Ilma Koja korraldatud koristustalgutel enam kui 54 000 inimest – kohalik fookus oli suunatud kalmistute heakorrale ja Läänemere tervisele. 

Alates 2018. aastast on maailmakoristuspäevadel osalenud kokku üle 1 protsendi maailma elanikkonnast. Vabatahtlike eduka kaasamise eest on liikumine saanud ka ÜRO säästva arengu eesmärkide mobilisatsiooni auhinna.

Vastavalt ÜRO liikmesriikide üksmeelselt heakskiidetud resolutsioonile hakkab 20. septembril tähistatav maailmakoristuspäev olema üks enam kui kahesajast ÜRO kalendri ametlikust sündmusest. MTÜ Let’s Do It World presidendi ja ülemaailmse võrgustiku juhi Heidi Solba sõnul võimaldab ÜRO ametliku päeva staatus senisest enam liikumise mõju maailmas suurendada.

“Meie eesmärk on tegeleda nii olemasolevate jäätmete keskkonnast kõrvaldamise kui jätkusuutliku mõtteviisi levitamise ehk jäätmetekke ennetamisega,” ütles Solba, kelle kinnitusel on maailmakoristuspäeva mitmes mõttes ainulaadne algatus – tegemist on nii suurimat mõju avaldava Eestist pärit liikumisega kui ka enim aktiivseid inimesi ühendava ÜRO päevaga.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tühi propaganda
9. dets. 2023 20:07
Võin soovi korral igaühele näidata, et pole vaja koduuksest välja minnes kümmet minutitki kõndida, et mõne juba mitme aasta vanuse prügihunniku otsa komistada, rääkimata sellest, et Eesti on jäänud kõvasti jänni endale võetud prügi taaskasutuskohustuste täitmisega jne. Ühesõnaga maailmal ei ole meilt peale suurustamise esialgu küll midagi õppida. Parem tasuks hakata selle asemel hoopis ise midagi kasulikku ja järgimist väärivat mujalt üle võtma ja oma igapäevaellu juurutama. Esimese asjana näiteks Koreast kõigile ühtmoodi avatud ja tasuta tualetid, et inimesed enam rahapuudusel lihtsalt mõnes trepikojas oma ihulisi vajadusi ei peaks rahuldama. Ja neid näiteid leiab igaüks isegi, mida kohe kasvõi päeva pealt üle võiks võtta.