"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tänasest võib minna siseveekogude kümne sentimeetri paksusega jääle (0)
09. detsember 2023
Kuvatõmmis

Päästeamet lubab laupäevast, 9. detsembrist minna nende siseveekogude jääle, kus jää paksus on vähemalt kümme sentimeetrit.

Õhem jää pole piisavalt tugev ega pruugi inimest kanda. Päästeamet mõõdab iga päev populaarsemate siseveekogude jää paksust, mõõtmise tulemusi saab vaadata pidevalt täienevast kaardirakendusest.

Jääkaart on loodud selleks, et inimestel oleks võimalik saada mugavalt infot jääolude kohta Eesti siseveekogudel. Tegemist on informatiivse kaardiga! Igaüks vastutab oma turvalise käitumise eest ise.

Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala rõhutab, et jääle minnes peavad kaasas olema ohutusvahendid, ka siis kui jää pakus on 10 sentimeetrit, sest ühe veekogu piires võivad jääolud tugevalt varieeruda. „Mida kiirevoolulisem on veekogu, seda ebaühtlasem on jää,“ ütles Virkala.

Läbi jää vajudes peab inimene arvestama, et jääaluse vee temperatuur on kõigest paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt 10 minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem. Kõige parem oleks, kui lapsed käiksid uisutamas ainult ametlikel ja turvalistel liuväljadel ning veekogude jääle omapäi ei läheks.

Päästeamet kutsub kõiki inimesi üles ettevaatlikkusele ja tähelepanelikkusele veekogude ääres viibimisel. Jää võib pärast pikka ootust eelkõige lastes elevust ja uudishimu tekitada, seega palub päästeamet lapsevanematel rääkida üle hapra jääga seonduvad riskid ning hoida lastel silm peal. Kui keegi märkab hädalist või vajab ise abi, siis tuleb esimesel võimalusel helistada hädaabi numbril 112.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.