"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Muuseumide jõuluturult leiab nostalgilisi ja kiiksuga kingitusi (0)
09. detsember 2023
Turult saab soetada omanäolisi kingitusi. Kuvatõmmis

Euroopa muuseumide aastaauhinnale 2024 nomineeritud Kalamaja muuseum on üks seitsmest Tallinna linnamuuseumi filiaalist, mis osaleb Eesti muuseumipoodide ühisel pühade-eelsel turul. Reporter Vambola Paavo käis vaatamas, mida jõuluturul pakutakse.

Kultuurikatlasse on oodatud kõik, keda huvitab teistmoodi ja pisut kiiksuga jõulukingituste leidmine. “Põnevaid esemeid leiavad need, keda huvitavad muuseumid, meie näitused, kultuuripärandi hoidmine, sest iga soetatud ese toetab meie muuseume ja kultuuripärandit. Just originaalseid kingitusi tasubki meie jõuluturule otsima tulla,” ütles jõuluturu korraldaja Katrin Lagerest.

Kalamaja muuseum panustab kalamotiivile. Jõuluturgu vürtsitatakse kalavürtsidega, ent on veel midagi originaalset ja praktilist. Kingiidee pühadeks missugune!

Kiiksuga taburet, peal on silm ja vaatad läbi selle augu. Mäletate, veel mõnikümmend aastat tagasi olid sellised taburetid Eesti köökides üsna tavalised. “See taburet on meil saanud ka pronksmuna reklaamiauhindade konkursil ärikingituste kategoorias, kujundas selle disainibüroo Refleks. Siin on meie logo, siis võtad tabureti kätte, saadki vaadata, kuidas kala näeb,” ütles Kalamaja muuseumi kuraator-disainer Tuuli Silber. Kingiks sobib ka omapärane pallike, mis mahub kenasti pihku ja aitab pingeid maandada.

“Uudishimuliku kala silmaga stressipall. Kalasilma motiiv on meil muuseumis läbiv. Kui külaline tuleb, saab ta uudishimuliku kala silma kleepsu ja kaasa osta stressipalli,” sõnas Silber.

Linnaelumuuseum pakub ajaloohuvilistele oma raamatuid ja toimetisi ning veel midagi. “Ka meie hittnäituse “Kõlvatu Tallinn” teemalisi tooteid ja kõikvõimalikke meie muuseumiga seotud meeneid,” ütles Tallinna linnaelumuuseumi juhataja Toomas Mäelt.

Laadal toimub õnneloos. Sealt saadav tulu läheb heategevusele. “Seekord toetame Minu Unistuste Päeva,” sõnas Lagerest.

Lisaks Tallinna Linnamuuseumi seitsmele filiaalile (näiteks Kalamaja muuseum ja Fotomuuseum) osalevad tänavu ka Eesti Vabaõhumuuseum, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Tervisemuuseum, Arvutimuuseum, Harjumaa Muuseum, Eesti sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum, Eesti Kunstimuuseum, MOMU Mootorispordi Muuseum, Kalevipoja muuseum, Haapsalu linnus, Eesti Meremuuseum, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Jääaja Keskus, Rannarahva muuseum ja MuuseumikaartKohvi- ja suupistelauda pakub Karulaugu pesto.

Eesti muuseumipoodide ühine pühade-eelne turg toimub tänavu laupäeval, 9. detsembril kell 11-17 Kultuurikatla saalis Stalker.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.