"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Linnavolikogu endine esimees Toomas Vitsut: kõnniteede lahtiajamise peaks linn enda peale võtma (0)
14. detsember 2023
Tallinnas maksaks ainuüksi eramajade eest tänavatelt lumekoristus 27 miljonit. Igatahes plaanib Tallinn Riiaga kogemusi vahetada. Kuvatõmmis

Tallinna linnavolikogu endised esimehed ja praegune juht kogunesid traditsiooniliselt enne jõule Poska majas. See viiendat aastat toimuv üritus tõi kokku erinevate erakondade inimesed ning jutuks oli Tallinnas toimuv. Tänavusele talvele kohaselt kõneldi ka lumest ja lumekoristamisest.

Linnavolikogu esimeestest on mitu poliitilisest tegevusest tagasi tõmbunud. See annab linna tegemistele teistsuguse vaate.

“Tulin siia jalgsi, auto jätsin koju. Jalakäijale on Tallinna tänavad raskesti läbitavad. Minu arust muudatus, et kõnniteede lahtiajamise peaks linn enda peale võtma, tuleks ära teha. See nõuab raha, aga oleks kõigi tallinlaste huvides,” ütles Tallinna linnavolikogu endine esimees Toomas Vitsut.

“Lõppkokkuvõttes peab ikkagi Tallinna inimene selle maksudega kinni maksma. See ei saa olla selline lähenemine, las lund koristab linn, meie siis seda justkui ei tee. Linn ju kasutab kõige selle jaoks linna maksumaksja raha. Helsingis tõepoolest linn korraldab tänavate hooldust, aga seal on selleks ka eraldi maks,” ütles Tallinna linnavolikogu endine esimees Tiit Terik.

Riia linn plaanib järk-järgult üle minna kogu linna tänavate ja kõnniteede puhastamisele. Praegu maksab Riia linn lumekoristuse eest muinasjutulised 3,7 miljonit eurot. Tallinn plaanib Riia juhtidelt küsida, mis selle hinna sisse on arvatud, sest Tallinnas maksaks ainuüksi eramajade eest tänavatelt lumekoristus 27 miljonit. Igatahes plaanib Tallinn Riiaga kogemusi vahetada.

“Praegu ei ole Tallinna linn plaaninud seda kohustust koduomanikelt üle võtta, aga see on analüüsimist väärt idee. See tundub esmapilgul kulukas, aga uurime teiste praktikat. Linn aasta-aastalt on võtnud üha rohkem kõnniteid enda puhastada, eelkõige neid, kus on võimalik seda teha masinatega, aga see suurem hulk, mis on praegu koduomanike koristada, tähendaks labidaga lumekoristust, mis ongi väga kulukas asi,” ütles Tallinna linnavolikogu esimees Maris Sild.

Nii või teisiti, tänavu linn kindlasti veel kõiki kõnniteid koristama ei hakka, aga linna abitelefonile 14410 võib koristamata tänavatest ikka teada anda.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.