"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
PANE TÄHELE! Kadrioru pargi oranžerii juurde viiv tänav uueneb  (0)
28. detsember 2023
KARISMA arhitektid

Teisipäeval, 2. jaanuaril alustatakse rekonstrueerimistöid Koidula tänaval Poska ja Koidula 34a vahelisel lõigul, mille käigus paigaldatakse ka Kadrioru parki rajatava oranžerii kommunikatsioonid.

Kadrioru pargi uue majandushoone juurde viiva tänavalõigu rekonstrueerimistööde käigus rajatakse sõidu- ja kõnniteed ja uuendatakse maa-aluseid tehnovõrke. Ehitustööd mõjutavad piirkonnas liiklemist ja Kadrioru staadioni parkla ligipääsetavust. Sõidukijuhtidel palutakse jälgida ajutisi liiklusmärke. Kadrioru staadioni ja Tennisekeskuse juurde pääseb Weizenbergi ja Mäekalda tänavate kaudu. 

Ajaloolisest oranžeriist inspireeritud moodsa majandushoone ehitus algas oktoobris 2022 ja see valmib järgmisel aastal. Hoone ühes plokis saavad olema Kadrioru pargi aednike töö- ja olmetoad, kontori- ja koolitusruumid ning remonditöökoda. Teise plokki, mis on tulevikus avatud ka külastajatele, tuleb talveaed ja külmaks perioodiks sisse toodud ilutaimede hoiuruum. Plaanis on avada veel suurte eksootiliste liblikate ja ritsikate püsiekspositsioon – lähim sarnane asub praegu Riias. Põnevust lisab hoone ühekorruselise osa käidav katus, kust saab näha aednike toimetusi kasvuhoones.

Abilinnapea Vladimir Sveti sõnul võimaldab uus multifunktsionaalne hoone senisest süsteemsemalt tutvustada Kadrioru pargi väärtusi. „Oranžerii on üks viimase aja suuremaid investeeringuid meie esinduspargi arendamiseks. Tegemist on Eestis esimese pargikunsti eksponeerimise keskusega, mis on suunatud nii pargi külastajatele kui ka valdkonna spetsialistidele. Oranžerii rajamiseks tuleb korda teha ka juurdepääsuteed, paigaldada kommunikatsioonid ning korrastada tänavaruum,“ rääkis Svet.

Oranžeriiks nimetati 17.-18. sajandil lossipargis asuvat kasvuhoonet, mis pidi täitma tsaariperekonna vajadust eksootiliste viljade ja lilleilu järele ka talvel. Praeguses mõistes on Kadrioru pargis kerkimas aednike maja ehk majandushoone. Vormilt meenutab see ajaloolist oranžeriid, mille vundamendi varemed on tänaseni maa sees säilinud.

Koidula tänava lõigu rekonstrueerimistööde maksumus on veidi üle miljoni euro, millest 154 000 euro ulatuses on kaasfinantseerijaks Tallinna Vesi AS ja 386 000 euro ulatuses AS Utilitas Tallinn. Ehitustööde lepinguline tähtaeg on juuli 2024.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.