"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Venekeelsed õpetajad saavad keelerändel praktiseerida eesti keelt (1)
15. jaanuar 2024
Keelerände projekti eesmärgiks on soodustada praktilist eesti keele kasutamist vene õppekeelega lasteaedade ja koolide õpetajate seas. Foto: Aleksandr Guzhov

Pealinna vene õppekeelega koolide ja lasteaedade õpetajad saavad 2024. aastal osaleda keelerände projektis, mis on üks Tallinna linna toetusmeetmetest eestikeelsele haridusele üleminekul.

Tallinna linna eesmärgiks on pakkuda kõigile munitsipaallasteaedades ja -üldhariduskoolides õppivatele lastele, olenemata nende emakeelest, võimalust omandada kvaliteetne eestikeelne haridus. Selleks on Tallinnal loodud eestikeelsele õppele ülemineku tegevuskava ja planeeritud mitmeid toetusmeetmeid, sh kooli- ja lasteaiaõpetajate keeleränne.

„Möödunud aasta sügisel viisime koolides ja lasteaedades läbi keelerände pilootprojekti, kus osalejad said kahe kuu jooksul keelepraktikat uues keskkonnas. Eestikeelsete lasteaedade õpetajad töötasid venekeelsete lastega ja vastupidi, eesti keelele üle minevate koolide õpetajad aga said kogemusi eestikeelsetes koolides. Projekt tõestas ennast igati ja alates selle aasta jaanuarist käivitasime selle täies mahus,“ rääkis Tallinna abilinnapea Andrei Kante.

Kante tõdeb rõõmuga, et haridusasutused osalevad keelerändes väga aktiivselt ja see võimalus on soojalt vastu võetud. Neil õpetajatel, kes ei jõudnud registreeruda jaanuari rühma, on võimalus liituda veel märtsis.

„Loodan siiralt, et intensiivne kümblus keele- ja kultuurikeskkonda aitab õpetajatel end kindlalt tunda nii C1 tasemeeksamil kui ka hiljem õpilaste ees,“ lisas Kante.

Keelerände projekti eesmärk on soodustada praktilist eesti keele kasutamist vene õppekeelega lasteaedade ja koolide õpetajate seas. Keelerändes osaledes saab õpetaja intensiivse kogemuse eestikeelses töökeskkonnas, praktiseerides igapäevaselt eesti keelt nii kolleegide, laste kui ka lastevanematega. Samuti tutvub venekeelsest asutusest tulnud õpetaja ka eestikeelse kooli või lasteaia töökultuuriga. Kõik see annab julgust kasutada üha rohkem eesti keelt ka oma asutuses, olles eestikeelsele haridusele üleminekul toeks nii kolleegidele kui ka lastele. Keelerändes osaleja saab ka tugevama ettevalmistuse, et sooritada eksam eesti keele C1 taseme saamiseks, mis on alates 1. augustist 2024 õpetaja kvalifikatsiooninõude osaks.

Aasta esimestel kuudel osaleb projektis 87 keelerändajat 17 koolist ja 23 lasteaiast, keda juhendab 92 mentorit 16 koolist ja 27 lasteaiast.

Keelerändes osalevate haridusasutuste nimekirja leiab veebilehelt www.tallinn.ee. Rohkem infot eestikeelsele õppele ülemineku tegevustest Tallinnas leiab SIIT.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Veronica
23. jaan. 2024 21:38
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao sam kupiti kuću. Pokušao sam potražiti zajam od različitih kreditnih tvrtki, privatnih i korporativnih, ali nije išlo, a većina banaka mi je odbila kredit. Ali kako bi Bog htio, upoznali su me s privatnim zajmodavcem koji mi je dao zajam od 90.000 eura i danas imam vlastitu kuću i vlasnik sam tvrtke i trenutno mi je dobro, ako morate ići na tvrtka za osiguranje zajma. bez kolaterala, bez provjere kreditne sposobnosti, samo 3% kamatna stopa i supotpisnik s boljim planovima i rasporedom otplate, kontaktirajte Davidson Albert Loan (davidsonalbertloan@gmail.com). On ne zna da to radim, ali sada sam tako sretna i odlučila sam dati ljudima više informacija o njemu i želim da ga Bog još više blagoslovi. Možete ga kontaktirati putem njegove e-pošte. davidsonalbertloan@gmail.com