"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring: huvi uute tööpakkumiste vastu oli mullu rekordiline (0)
20. jaanuar 2024
Kuvatõmmis/Pilt on illustratiivne

Enam kui kaks kolmandikku töötajatest on avatud uutele tööpakkumistele, kusjuures huvi tööpakkumiste vastu oli eelmisel aastal rekordiline, selgus Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee üle 8100 osalejaga töötajate küsitlusest.

Eesti suurima tööturuküsitluse tulemused näitavad, et 73 protsenti töövõtjatest on avatud uutele tööpakkumistele. Kümnendik töötajatest on aktiivselt tööotsingutel, kolmandik jälgib tööpakkumisi ning teine kolmandik ootab tööandjatelt tööpakkumisi. Vaid 28 protsenti töötajatest ei ole üldse töökohavahetusest huvitatud. 

„CVKeskus.ee tööportaali statistika peegeldab samuti suurt huvi tööpakkumiste vastu – platvormi külastatavus oli möödunud aastal rekordiline ja tööandjatele saadeti pea 1,8 miljonit kandideerimisavaldust,“ kirjeldas tööturul toimuvat CVKeskus.ee tööportaali värbamisagentuuri juht Grete Adler.

„Aasta esimesed nädalad on samuti möödunud kõrge kandideerimisaktiivsusega ja populaarseimatele tööpakkumistele on kandideerimas rohkem kui pooltuhat töövõtjat,“ lisas Adler.

Kõige enam on tööpakkumistele avatud kinnisvarahaldus-, puhastus- ja transpordisektori töötajad, kus uutest töövõimalustest on huvitatud rohkem kui 80 protsenti töötajatest. Keskmisest märksa rohkem on tööturul ringi vaatajaid ka turunduses 79 protsendiga, tööstuses 79 protsendiga, infotöötluses 77 protsendiga ja kaubandussektoris samuti 77 protsendiga.

Ise aktiivselt tööd otsivaid töötajaid on kõige enam puhastus- ja transpordisektoris tegutsevate inimeste hulgas. Kõige vähem on uutele töövõimalustele avatud haridussektori töötajad, kus 43 protsenti töötajatest puudub igasugune huvi töökohta vahetada.

„Ootuspäraselt on tööturul märgatavalt aktiivsemad need töötajad, kes ei tule oma töötasuga hästi toime,“ tõi uuringu tulemustest esile Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder. „Suurem osa töötajatest ehk 87 protsenti, kes hindasid oma toimetulekut halvaks, olid valmis tööd vahetama. Samas ei ole töötasu ainus määrav tegur – nimelt pea pooled vastajad ehk 45 protsenti, kes hindasid oma toimetulekut väga heaks, olid endiselt huvitatud ka uutest töövõimalustest.“

Grete Adler tõi uuringust välja, et huvi töökoha vahetamise vastu suurendab ka näiteks rahulolematus tööalase arengu, kaugtöövõimaluste või kolleegide asendamise korraldusega. „Tervelt 91 protsenti töötajatest, kes ei ole rahul oma viimaste aastate tööalase arenguga ning 88 protsenti töötajatest, kes ei ole rahul kaugtöövõimalustega, tunnevad huvi uute töövõimaluste vastu,“ lisas Adler.

Uuringus osalejatelt küsiti ka nende kindlustunde kohta tööturul, et selgitada välja, kui enesekindlalt tunnevad nad end oma praeguses töökohas ja uue töökoha leidmisel. Selgituses oli öeldud, et enesekindluse all peetakse silmas kindlustunnet praeguse töökoha säilimisel, uue töökoha leidmisel ning enda soovide kehtestamisel töötingimuste ja palga läbirääkimistel.

Uuringust selgus, et oma praeguses töökohas tunneb end kindlalt kaks kolmandikku töötajatest ehk 66 protsenti ja 14 protsenti tunneb end ebakindlalt.

Uue töökoha leidmisel on ebakindlust rohkem – seda kinnitab 33 protsenti töötajatest. Enesekindlalt tunnevad end uue töökoha leidmisel 35 protsenti töötajatest, kelle seas on rohkem kõrgepalgalisi juhte ja tippspetsialiste. 

Erialaste valdkondade lõikes on uue töökoha leidmise suhtes enesekindlamad õigusvaldkonna, tervishoiu, IKT, juhtimise, ehituse ja elektrienergia tootmisega seotud töötajad. Ebakindlust töökoha vahetamisel on rohkem iluteeninduse, kunsti ja kultuuri valdkonnas.

Palgainfo Agentuur ja Eesti külastatuim tööportaal CVKeskus.ee korraldavad kaks korda aastas tööandjate ja töötajate küsitlusi, millega kogutakse hinnanguid palgamuutustele ning uuritakse tööturukäitumist, töötajate rahulolu ja motiveeritust. Töötajate ja tööotsijate küsitluses osales 8140 inimest. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.