"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KÜSITLUS: kas teid häirib muusika avalikes kohtades? Janek Mäggi: Minu pärast võiks kõik ostud teha vaikuses (1)
29. jaanuar 2024
Ettevõtja Janek Mäggi: "Taksos olen küll vahel pidanud paluma, et juht muusika vaiksemaks paneks." Foto: Albert Truuväärt

Taksojuhi “erilise” maitse järgi valitud muusika lõugab autos nii, et viib kõrvad peast. Kohvikus ja ostukeskuses mängivad kuude kaupa samad lood, sest omanikule meeldivad need. Pealinn küsis, mida arvavad tuntud inimesed häirivast muusikast avalikes kohtades.

Lavastaja ja muusik Hardi Volmer: Rokkmuusikuna pole mu kõrvakuulmine kahjustunud
 
Ei meenu küll, et vali või ebameeldiv muusika mõnes avalikus kohas oleks mulle hirmsasti närvidele käinud. Küll ei pruugi see, mis seal kostab, olla kooskõlas minu maitsega, aga selle üle pole mõtet pahandada. Oled seal ainult korra ja juhuslikult, ja alati on võimalik minna teise poodi. See on üldjuhul ju tapeet, liftimuusika – muzak. Olen kindel, et mu kõrvakuulmine pole pikaajalisest rokkmuusika sees olemisest eriliselt kahjustunud. See on isegi tundlikum ja erksam kui mu abikaasal, kes pole kordagi roki täisvõimsuse keskele sattunud. Pigem häirib see, kui raadioeetris on heli valjuse vahekord paigast ära. Kui tahad raadiost näiteks uudiseid kuulata, pead hääle kõvemaks keerama, sest muusika ajal oled enne tuure maha võtnud. Nii et muusika valjus on ilmselgelt vales vahekorras kõne valjusega.

Ettevõtja ja poliitik Janek Mäggi: Ärimehed arvavad, et muusika paneb rohkem raha kulutama
 
Taksos olen küll vahel pidanud paluma, et juht muusika vaiksemaks paneks. Ka kohvikutes olen mõnikord öelnud, et äkki te keerate muusika natuke vaiksemaks, me ei saa vestelda. Linnas pole ma üldse valju muusikat tajunud, kuigi eriti suvel on ju igasuguseid üritusi. Pigem on valgusreostus see, mis mind häirib. Minu põhimõte on ikka olnud, et kui mulle kusagil midagi ei meeldi, siis ma lihtsalt ei lähe sinna. See käib ka kaubanduskeskuste kohta. Minu pärast ei peaks avalikes kohtades üldse mingit muusikat olema, aga paljud inimesed pole vaikusega harjunud. Eks peamine põhjus, miks muusika poes mängib, on see, et siis langetavad inimesed rohkem emotsionaalseid ostuotsuseid. Nii et eesmärk on kallutada neid rohkem raha kulutama.

Tallinna politseiorkestri juht Ingrid Põldoja: Seadus keelab avalikus kohas häirivat müra tekitada

Avalikes kohtades peaks muusika olema pigem vaikne, aga siiski kuuldav. Näiteks söögikohas ei tohiks see segada kahe inimese vaikset vestlust. Aga eks palju sõltub konkreetsest kohast ja olukorrast. Kui muusika on liiga vali, võib paluda see vaiksemaks panna, kuid teenusepakkujale peab jääma õigus keelduda. Korrakaitseseadus  keelab avalikus kohas tekitada teist isikut oluliselt häirivat müra või valgusefekte. Mupo saab kaebusi häiriva müra kohta peamiselt öötundidel, kui kuskilt avalikust kohast, näiteks meelelahutusasutusest kandub müra eluruumidesse. Praegu tuleb kaebusi ka lumekoristustööde tekitatud müra kohta, näiteks kui sahk kraabib asfalti öörahu ajal. Samas tuleb inimestel arvestada ka eranditega, näiteks päästetöö käigus või alarmsõiduki poolt, kohaliku omavalitsuse loa alusel või ööl vastu 1. jaanuari, ööl vastu 25. veebruari või 24. juunit tekitatud müra ei ole keelatud.

Näitleja Katrin Karisma: Mulle meeldiks, kui ostukeskuses tehtaks elavat muusikat

Taustamuusika, mis kostab avalikes kohtades, peaks olema pehme ja mõnus. Muidugi pole hea ka see, kui näiteks jõulude ajal on kogu aeg ühed ja samad laulud. Tuleb natuke vaeva näha ja ka vähem leierdatud lugusid otsida. Aga eks paljudele meeldib just vali tümps. Peame arvestama sellega, et meil kõigil pole ühesugune muusikaline maitse. Paljud kurdavad, et mõni taksojuht laseb hiigla valjult mingit tümpsu, aga mina liigun ainult oma autoga, nii et seda kogemust mul pole. Kuigi rokk-kontserdid on väga toredad, on minu maitse üldiselt veidi teistsugune, näiteks Eesti Laulul on lemmikuks Puuluup ja Viis miinust. Eks see meeldimine muutub ka ajaga. Nooremad tahavad valjemat muusikat, vanemad mahedamat. Mujal maailmas on kallimates ostukeskustes ka elav muusika, päris head esinejad astuvad üles. Meil võiks sama teha. Mulle see meeldiks ja usun, et artistidele meeldiks ka rahvale lähemal olla.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kolhiida
29. jaan. 2024 13:23
Vat kus narr! Meite mees paneb hea muusika tasku ja kõnnib maksmata minema.