"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Õpetajad: Haridus on osa riigi ja rahva julgeolekust (0)
29. jaanuar 2024
Tallinna keskraamatukogu tuli vanematele streigi ajal appi, lubades neil tuua lapsed tööpäeva ajaks raamatukokku. Sealsed juhendajad aitasid lastel näiteks liigutavaid masinaid ehitada. Foto: Ilja Matusihis

“Tahan elada tugevas riigis, kus õpetaja roll on õiglaselt tasustatud,” ütles linnapea Mihhail Kõlvart. Uuringu-firma Norstat avaliku arvamuse küsitluse järgi toetab õpetajate streiki 72% Eesti elanikest. Tallinnas osales streigis 3136 õpetajat.

22. jaanuaril algas üleriigiline keskkooliõpetajate streik. Õpetajate nõudmisteks on töötingimuste parandamine, karjäärimudeli muutus ja alampalga tõus 1950 euroni kuus.

Esimesel streigipäeval peetud miitingul Toompeal parlamendihoone ees võttis hoolimata kehvast ilmast osa tuhatkond inimest. Linnapea Mihhail Kõlvart ütles protestima kogunenud inimestele kõneldes, et õpetajad nõuavad seda, mida neile lubati ja mida nad väärivad. “Sõnum valitsusele ja poliitikutele on, et haridus on inimeste heaolu ja turvalisus. See peaks alati olema prioriteet. Tahan elada tugevas riigis, kus õpetaja roll on õiglaselt tasustatud.”

Kõlvart nentis, et viimastel aastatel on õpetajate töökoormus kõvasti kasvanud, neilt nõutakse järjest rohkem pädevusi, nende vastutusalasse kuuluvad kaugõpe Covidi ajal, sõjapõgenikud ja kaasav haridus. Linnapea sõnul tahetakse praegu õpetajate arvelt kokku hoida 10 miljonit, nelja aasta jooksul võiks see olla juba 150 miljonit ja 10-15 aasta pärast veel rohkem, sest seda palka lihtsalt pole kellelegi maksta.

Enne streigi algust otsustas linn, et maksab streikivatele haridustöötajatele raha kolme streigipäeva eest. Abilinnapea Andrei Kante sõnul leppisid haridustöötajate ametiühingu, koolide ja lasteaedade direktorid kokku, et algklasside õpilastele pakuvad koolid streigi ajal alternatiivsed tegevused ning lasteaedades töötavad valverühmad.

Kante sõnul on paraku levimas ka haridussilm.ee portaali poolikutel andmetel põhinevad valeväited, justkui ei maksaks linn õpetajatele palka nii palju, kui riik selleks raha eraldab. “Lükkan kõik need jutud ümber,” märkis Kante. “Seda, et need on valed, tõestab ka haridussilma statistika, mis pärineb 2022. aasast. Meie õpetajad saavad täies ulatuses töötasu riigi haridustoetusest ning mullu said õpetajad keskmiselt 2418 eurot töötasu, mis võrdub 130% riigi keskmise töötasuga.”

Keskraamatukogu ja selle filiaalid pikendasid õpetajate streigi ajal lahtiolekuaegu, kutsudes õpilasi lauamänge mängima, lugema, iseseisvalt õppima ning vajadusel raamatukoguhoidjatelt soovitusi või nõu küsima. Abilinnapea Kaarel Oja sõnul on suurem osa ühiskonnast õpetajatega streigi osas solidaarne ja mõistab nende motiive. Uuringufirma Norstat avaliku arvamuse küsitluse järgi toetab õpetajate streiki 72% Eesti elanikest.

Solidaarsuse märgiks streikivate õpetajatega on olnud kõik kunstimuuseumi filiaalid õpetajatele avatud tasuta ning fotokunsti keskus Fotografiska on pakkunud õpilastele sümboolse tasu eest ekskursioone. Ka pealinna noorsootöötajad osutavad koolidele kõikvõimalikku abi.
Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas saatis neljapäeval pärast valitsuse istungit haridustöötajate ametiühingule, erakoolidele ja kohalikele omavalitsustele kutse alustada läbirääkimisi haridustöötajatega aastateks 2025-2027 lepingu sõlmimiseks. Riik soovib läbirääkijatega ühiselt kokku leppida karjäärimudelis ja töötasus, mis aitavad kaasa eriala prestiiži tõstmisele, tagavad õpetajate järjepidevuse ja nende tööpanusele vastava töötasu, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Osapoolte esimene kohtumine toimub 19. veebruaril, järgmised kohtumised on kavandatud märtsi-, aprilli- ja maikuusse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.