"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kolmandik ööbusside kasutajatest sõidab Viimsisse ja Pääskülla  (1)
30. jaanuar 2024
Jaanuaris kasutas ööbussi üle 4000 inimese. Foto: Albert Truuväärt

Alates käesolevast aastast sõidavad Tallinna ööbussid aasta ringi. Lisaks neljale eelmisel aastal katsetatud liinile lisandusid kaks uut suunda Pääskülla ja Viimsisse. Jaanuaris kasutas ööbusse umbes 4400 inimest, mis on keskmiselt 1100 sõitjat nädalavahetuse kohta.

Abilinnapea Vladimir Sveti sõnul näitavad jaanuaris kogutud andmed, et võrreldes suve või sügisega on kasutajate arv väiksem, kuid sõidunõudlus on kõikides suundades olemas. „Talvisel ajal on sõitjate teatud vähenemine ootuspärane. Kasutajad jagunevad laupäeva ja pühapäeva öö vahel üsna võrdselt, pisut populaarsem on öö vastu pühapäeva. Kõige rohkem kasutajaid on jätkuvalt Lasnamäe ja Mustamäe ööbussiliinidel, kuid inimesed on avastanud ka uued liinid Viimsisse ja Vana-Pääskülla, mida kasutas jaanuaris kolmandik kõigist ööbussidega sõitjatest,“ rääkis Svet.

Jaanuaris kogutud andmed näitavad, et ööbusside kasutajatest sõitis nädalavahetuse kohta keskmiselt reede öösel vastu laupäeva 46% ja laupäeva öösel vastu pühapäeva 54% sõitjatest. Kõige rohkem kasutati ööbusse ajavahemikul 00.30-02.00 ning enim oli sõitjaid 01.00 väljumisel.

1. jaanuarist sõidab Tallinnas kuus ööbussiliini: liin nr 91 sõidab Mustamäe, nr 92 Väike-Õismäe, nr 93 Pelguranna, nr 94 Priisle, nr 95 Viimsi keskuse ja nr 96 Vana-Pääsküla suunal. Ööbussiliinide alguspunkt on Balti jaamas maakonnaliinide peatuses. Ööbussid sõidavad laupäeva ja pühapäeva esimestel tundidel kella poole ühest kuni poole neljani 30-minutilise intervalliga (viimane väljumine ainult Balti jaamast linnast väljuval suunal). Sõiduplaanid leiab bussipeatustest ja veebilehelt http://transport.tallinn.ee.

Tallinna 2024. aasta eelarves on ööbussiteenusele kavandatud 830 000 eurot. Viimsi liini kaasrahastab Viimsi vald nende territooriumil toimuva läbisõidu eest.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Margus
31. jaan. 2024 12:39
Väga super , küsin kohe ette ära kas on plaanis lisada veel peale kl 3:30 väjumise nt maist - augustini 2 lisa väljumist kuna olen jälginud ööbusse hetkest millal nad alustasid ja siis olid bussid nii lookas et paljud jäid uut väljumist ootama, vähemalt liin 91 ja 92 olid nii täis et vabaduse väljakul jäid paljud kl 1- 3ni väljumistwl maha kuna siis tehti 3 ööreisi nädalas ja kõik ei valideerinud enda sõite selles võis olla erinev info.