"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Pangapettused ja kelmused muutuvad üha sagedasemaks (0)
01. veebruar 2024
Pextturid lähevad üha kavalamaks ja pettused sagenevad. Kuvatõmmis

Pangapettused ja kelmused muutuvad üha massilisemaks. Nii politsei kui ka pangad soovitavad tundmatutelt isikutelt saabunud teadetele, kõnedele, sõnumitele mitte reageerida.

Viimastel kuudel on inimeste telefonidele laekunud teated tuhande euro või suurema summa võitmisest ja palutakse kiiresti märgitud numbril ühendust võtta. Selliseid teateid tuleb Swedbanki finantskuritegude ennetamise osakonna juhi Tanel Pärsi kinnitusel eri ettevõtete alt kui ka pangalogodega.

“Kurjategijate eesmärk on üks, panna inimesi avaldama oma andmeid, mis võimaldavad petturitel edasi petta ja kliendilt raha ära varastada,” ütles Pärss. Petturid on käitumises professionaalid. Nende skeemide äratundmine osutub aina keerulisemaks. Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin toob esile kolm skeemi: “Helistamine, petukõned, investeerimine ja lingid. Eri kujul nad neid kasutavad, helistavad politsei, panga või maksu- ja tolliameti nimelt.”

Ükski pank ei tegele Eestis hasartmängudega, veel vähem loteriidega. “Pank loteriisid ei korralda. Kui tuleb Swedbanki logoga kiri, et olete võitnud lotoga, siis võib eeldada, et tegemist on pettusega ja eesmärgiga inimeselt välja petta andmeid, mida on võimalik kasutada pettuse toimepanemiseks,” ütles Pärss. Raha tagasisaamine on petturi õnge langenul keeruline, kui mitte võimatu.

“Tänapäeval finantstehingud toimuvad kiirelt ja see raha juba paari põrkega võib Eestist olla jõudnud väga kaugele,” sõnas Pärss.

“Kui ülekanne on tehtud ja raha läinud, neid kätte saada on peaaegu võimatu,” sõnas Milenin. Soovitame kõigil kriitiliselt mõelda, vaadata, kuhu te oma andmed sisestate ja mitte kunagi anda välja isiklikke audentimisvahendeid ning mitte kinnitada tehinguid, mida ei ole ise algatanud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.