"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KÜSITLUS. Sotsioloog Juhan Kivirähk: Vägisi pankade käest raha seadusega ära võtta ei tohi (2)
03. veebruar 2024
Sotsioloog Juhan Kivirähk. Foto: Albert Truuväärt

Ajal, mil riik tõstab ja leiutab uusi makse ning rahval on raske aeg, suplevad pangad hiigelkasumites. Pealinn küsis tuntud inimestelt, kas ja kuidas võiks pangad ühiskonda rohkem panustada.

Majandusteadlane ja BIG panga peaökonomist Raul Eamets: Pangad võiksid rohkem haridust toetada
 
Olen oma töös pangaga seotud ja minu vaade ei pruugi selle tõttu olla päris erapooletu. Aga arvaksin samamoodi ka siis, kui ma pangas ei töötaks. Ja nimelt – igasuguste erakorraliste maksude kehtestamisel peaks olema ettevaatlik. Kui neid olukordi tuleb juba mitu, muutub maksusüsteem väga ettearvamatuks. Niisugust loogikat järgides tulnuks ju erimaks kehtestada ka energia tootjatele, kui energia hinnad olid väga kõrged. Maksude puhul on kõige tähtsam see, et nad oleks etteaimatavad. Isegi kõrged maksud on paremad kui pidevalt muutuvad ja äkki peale pandavad. Kui makse hakatakse tihti suhteliselt meelevaldselt muutma, muudab see ettevõtete tegevuse äärmiselt ettearvamatuks. Ei julgeta enam investeerida ega uusi tootmisvõimsusi arendada. Pangad saaksid erakorraliste tulude puhul panustada rohkem haridusse, maksta stipendiumeid, toetada kõrgkoolide õppejõude jne. Võiks teha ka lühemaid aktsioone, millest oleks samuti abi.

Sotsioloog Juhan Kivirähk: Vägisi pankade käest raha seadusega ära võtta ei tohi

Kui peaminister Kaja Kallas pidas pankadega läbirääkimisi, oleks ta pidanud ikka saama meie riigile soodsama lahenduse. Muidugi peaksid ka pangad olema kogu ühiskonnaga solidaarsemad, aga küsimus ongi, kuidas. Vägisi pankade käest raha seadusega ära võtta – seda ma küll ei poolda. Pankade praegune kasum on jah erakorraline, aga peab vaatama, et siin ei tekiks niisugust suhtumist, et kui keegi kusagil saab suurt kasumit, siis see tuleb talt ära võtta. See pole turumajanduse loogikaga kooskõlas. Mingi lahendus siiski tuleks praeguses olukorras muidugi leida, aga milline, seda mina öelda ei oska.

Toiduliidu juht Sirje Potisepp: Varsti maksustatakse lihtrahva iga liigutust, kuid pangad viivad kasumi Eestist välja

Me kuuleme iga päev ühte ja sama juttu, et eelarve puudujääk on tohutu ja seetõttu otsitakse võimalusi, kuidas inimestelt viimnegi sent kätte saada. Sellises hädaolukorras oleks õige, kui ka pangad oma miljonitest osagi ühiskonnale tagasi annaksid. Pankade kasumid on saadud tänu meie ettevõtetele ja inimestele. Oleks väga eetiline, kui pangad suunaksid osa ettevõtete käest sülle kukkunud raha nüüd meie sisemajanduse elavdamiseks, mitte ei viiks seda riigist välja. Ma saan aru, et pangad ei ole teinud midagi valesti ega käitunud pahatahtlikult, lihtsalt olud mängisid neile nii soodsa seisu kätte. Aga varsti võib-olla polegi meil laenuvõimelisi ettevõtteid ega inimesi. Kui pangamaksu ei taheta kehtestada, siis võiks mõelda ja kokku leppida, kuidas pankadel oleks võimalik õlg alla panna, et ära hoida majanduse täielik kokkukukkumine.

Mainori juht Kadi Pärnits: Pangad võiks rahva abiga teenitud hiigelkasumeid ühiskonda panustada

Oleks loomulik, et pangad võtavad ka suurema vastutuse ühiskonna ees. Nende viimasel ajal teenitud kasumid on tulnud ju tänu rahva suuremale panustamisele, kuna Euroopa Keskpank on tingimusi muutnud. See on meie rahva panus, meie ettevõtted ja inimesed maksavad pankadele miljoneid lisaraha, mis kasumi kahekordistab. Meil küll eraldi pangamaksu pole, nagu on mitmetes riikides, aga see üleöö sülle sadanud raha võiks mingis osas ja mingil moel tulla ühiskonnale tagasi. Peale pangamaksu on ka teisi võimalusi seda teha. Näiteks heategevus, annetused… võimalusi on palju. Pangad võisid oma osalust igasugustes projektides tunduvalt laiendada. Need ei pruugi tingimata täita riigikassat, aga peaksid aitama kaasa riigi nutikale toimimisele. Oleks vaja, et meie pangad hakkaksid rohkem nutikalt panustama ühiskonda.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

just
4. veebr. 2024 21:18
ega pangad pole mingid liht kodanikud keda maksudega lüpsta
ei keegi
3. veebr. 2024 23:29
sm Kivirähki arvates, tuleb järeldada, on metsik rahatrükk, millega nullitakse rahva säästud, siis turumajanduse loogikaga kooskõlas, aga kui selle tagajärjel tekib inflatsioon, mida pidurdatakse raha kõrgete laenuintressidega, millest pankadel tekivad hiilgel kasumid, mis pealegi viiakse riigist välja, siis nende kasumite erakorraline maksustamine sm Kivirähki järgi on juba midagi kapitalivaenulikku – kihvt majandusmudel sel sm Kivirähal – riik ja rahvas vaeseks, pangad poodiumile