"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Rehabilitatsioonisüsteemi muutus võib hoopis vähendada teenuse kättesaadavust (0)
03. veebruar 2024
Riik plaanib muuta rehabilitatsioonisüsteemi. Kuvatõmmis

Riik plaanib muuta praegust rehabilitatsioonisüsteemi. Sellega soovitakse teenuste kättesaamine inimeste jaoks lihtsamaks teha, kuidas aga kõik toimima hakkab, on veel selgusetu. Tallinnas on praegu erineva puude või erivajadusega 25 000 inimest.

Rehabilitatsioonisüsteemi on ees ootamas muudatused. Teenuste osutamine senisel kujul plaanitakse lõpetada.

“Meie soov on süsteemid ühendada sellisel viisil, et inimesed ei peaks eri süsteemide kaudu endale teenuseid otsima. Me räägime füsioterapeudist, logopeedist, eripedagoogist, psühholoogist, need on teenused ja mõned veel, mida kõik süsteemid pakuvad ja soov ongi keskenduda tervishoiusüsteemile, et sealtkaudu inimesteni teenused viia,” ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Kui siiani on rehabilitatsiooni rahastatud suuresti sotsiaalkindlustusameti eelarvest, siis 2026. aastaks plaanitakse see viia tervisekassa alla ning lisakohustused ootavad ees ka haridusvaldkonda ja omavalitsusi.

“Muret tekitav on asjaolu, mis dokumendis seisab, et teenuste hinnad peavad olema vastavuses turuhindadega, praegu on need madalamad, aga rahaühikuid antakse sama palju kui praegu. Kui antakse sama ressurss, hinnad on suuremad, see tähendab, et kättesaadavus on väiksem, vähem inimesi saab neid teenuseid kätte,” ütles Tallinna abilinnapea Betina Beškina.

Tallinnas on praegu erineva puude või erivajadusega 25 000 inimest. Sotsiaalministeeriumi sotsiaalvaldkonna ametnikud eeldavad lootusrikkalt, et tulevikus väheneb inimeste vajadus selliste teenuste järele.

“Samas on näited viidanud, et sihtrühm aina suureneb. Tahaks teada, millised sammud ette võtta, et probleeme lahendada ja peab olema ka mõjuanalüüs,” sõnas Beškina.

Sisulised arutelud alles algavad. Praegu ei ole veel lõplikke vastuseid, kuidas uus süsteem täpsemalt toimima hakkab. “Kogu pilt peaks kokku joonistuma protsessi lõpus, kui oleme jõudnud järeldustele, millisel viisil kõige parem seda ühe ukse poliitikat rakendada on,” ütles Riisalo.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.