"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Millised tegurid mõjutavad naiste tervisekäitumist? (1)
05. veebruar 2024
TRENN TULEB KASUKS. Nii meestele kui naistele. FOTO: Kuvatõmmis

Jaanuari viimasel nädalal leidis 12 000 Eesti naist oma e-postist kutse osaleda Eesti suurimas naiste seksuaal- ja reproduktiivtervist puudutavas uuringus. Tartu ülikooli kliinikumi naistearstid soovivad saada naistelt ajakohast ja adekvaatset tagasisidet naiselikkusega seonduva kohta, et tulevikus poliitikakujundamises kaasa rääkida.

Naistelt oodatakse tööpostil tihtipeale meestega võrdset sooritust. Ei loe see, kas koged oma tsüklist tingitud vaevusi või üleminekuea raskusi – hommikul peab olema pea ja pilk värske, sõltumata soost. Ometi on selles aspektis mehed ja naised väga erinevad.

Maailma naiste terviseorganisatsiooni andmetel kogeb 80% naistest menstruatsioonivaevusi, sealjuures 10%-l on valu nii suur, et see häirib nende igapäevaelu. TÜ naistekliinikumi arstid alustasid seni suurimat Eesti naiste seksuaaltervist puudutavat uuringut, mis aitaks naiste kogetud poliitikakujundamisel arvesse võtta.

„Kui me ei uuri, siis pole meil tegelikku pilti: mida naised Eestis soovivad, mis on nende kogemused ja mida nad vajavad meditsiinisüsteemist. Kui me ei tea, ei saa me teha soovitusi otsustajatele,“ ütles naistearst Kai Part.

Näiteks 2014. aasta uuringust ilmnes, et märkimisväärselt suur hulk naisi oli kogenud lähisuhtevägivalda, mis väga oluliselt pärsib tema võimekust abi otsida. „Või kui on olnud majandusraskusi, siis ka need mõjutavad naise seksuaal- ja reproduktiivtervisega seotud plaane ja ka abiotsimist,“ lausub Part.

Seekordses uuringus küsitakse naistelt ka üleminekuea vaevuste ja menstruatsiooni mõjude kohta. Tuleb välja, et naiste tervise eripäradega seonduvat poliitikat mõnel pool juba soositakse.

„Hispaania on tutvustanud selliseid võimalikke täiendavaid puhkepäevi,“ räägib sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Kerli Reintamm. Näiteks saab töölt võtta vaba päeva menstruatsiooniga seotud vaevustega seosed. „Üldiselt on see pigem selline uudne lähenemine,“ kommenteerib Reintamm.

Seni, kuni meie tööpoliitika kujundamisel pole naiste eripärasid arvesse võetud, saavad naised ise oma heaolu eest hoolitseda. Üks suurepärane võimalus selleks on liikumine, mis lisaks vormi parandamisele aitab tõsta meeleolu.

Tallinn Viimsi Spa spordiklubi peatreener: Maris Benita rõhutab, et pole oluline, kas inimene läheb spordiklubisse või läheb hoopis metsa jooksma või koertega koos jalutama. „Mingi liikumise vorm võiks igaühel olla, seepärast et sinu vaimne tervis on see, mis seda vajab,“ ütleb Benita. „Rohkem isegi kui füüsiline, tänapäeval eriti.“

Klubikülaline Katrin nõustub: kontoriinimene peab trennis käima, seal ei olegi midagi rääkida. „Seljale ja rühile ja kõigele mõjub väga hästi.“  Pärast trenni on hoopis teine olemine: palju värskem, palju selgem, palju sirgem, pea on puhtam ja meel rõõmsam.

„Me toimime teistmoodi kui mehed,“ resümeerib Benita.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temaatik
5. veebr. 2024 18:49
maaleht.delfi.ee/artikkel/120230879/joon-sest-mind-pole-kellelegi-vaja-naised-on-uha-enam-alkoholiga-kimpus tervis.postimees.ee/7858234/avastus-miks-tunnevad-mehed-ja-naised-alkoholi-maitset-erinevalt