"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Möödunud aastal juhtus raudteel 12 õnnetust, milles hukkus kaks inimest (0)
09. veebruar 2024
Jalakäijate ülekäigukoht Pääsküla raudteejaama juures. Foto: Albert Truuväärt

2023. aastal toimus Eesti raudteedel 12 avaliku raudteeohutusega seotud juhtumit, neist seitse olid sõiduki ja rongi kokkupõrked raudteeülesõidukohtades ja viis otsasõidud raudteel viibinud inimestele. Õnnetusjuhtumite tõttu hukkus kaks ja vigastada sai kolm inimest.

Enim õnnetusjuhtumeid raudteel toimus III kategooria ülesõidukohtadel, mis on tähistatud vastavate liiklusmärkidega. Jätkuvalt on probleem sõidukijuhtide tähelepanematus. Sõidukijuhid ei arvesta raudteeülesõidukohale lähenedes võimaliku peatumise vajadusega ning teeoludega, mis ei pruugi olla ideaalsed.  

2023. aastal toimunud otsasõidud ja ettevõtjate poolt registreeritud ohtlikud olukorrad jalakäijatega viitavad sellele, et liiklejad ei veendu enne raudtee ületamist ohutuses, kiirustatakse ning ei arvestata võimalusega, et kõrvalteelt läheneb rong.

Maakondade kaupa jagunesid õnnetusjuhtumid 2023. aastal järgnevalt: kaks Harjumaal, Raplamaal ja Ida-Virumaal, üks Järvamaal ja Jõgevamaal ning neli Lääne-Virumaal. 

TTJA tuletab meelde, et raudtee ületamisel ja raudtee läheduses tuleb olla äärmiselt tähelepanelik.

Raudteeülesõidukohale lähenedes:

•    vähenda kiirust, et vajaduse korral sõiduk peatada;
•    järgi liiklusmärke ja valgusfoore;
•    vaata, kuula ja ole tähelepanelik, et veenduda liikumise jätkamise ohutuses;
•    anna alati lähenevale raudteesõidukile liiklemisel eesõigust!

Raudteed on keelatud ületada väljaspool raudtee ületuskohti. Halva nähtavuse (nt pimeda ajal, tiheda saju ja udu, pimestava päikesega) ning libedaga tuleb raudtee ületamisel olla eriliselt tähelepanelik. Autojuhid peavad libedaga arvestama sõiduki pikema pidurdusteekonnaga ning alustama tavapärasest varem sõiduki kiiruse vähendamist enne ülesõitu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid