"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Eesti kokad võitsid kokkade olümpial hõbeda ja pronksi (0)
10. veebruar 2024
Eesti kokad olid olümpial edukad. Kuvatõmmis

Eesti kokad osalesid esimest korda maailma kokkade olümpial ning koju toodi kaks medalit – hõbe ja pronks. Puhtad maitsed, lihvitud tehnikad ning täpselt paras hulk komponente taldrikul – need on märksõnad, mille tõttu edu saavutati.

Eesti toidukultuur kogub maailmas üha enam tähelepanu. Nüüd lisaks Michelini saabumisele Eestisse toodi maailma vanimalt, suurimalt ja mitmekesisemalt rahvusvaheliselt kokakunsti konkursilt, kokkade olümpialt koju kaks medalit.

“Väga uhke, väga palju tööd oli sinna sisse pandud, hõbe ja pronks esimest korda võisteldes, see on väga hea,” ütles kokkade olümpia Eesti meeskonna kapten Marko Sõmer.

“Eesti toidukultuur on mõne viimase aastakümnega väga tugeva teekonna läbinud ja seda on vaja tutvustada ka teistele, et see oleks ja jääks toidu sihtkohaks,” ütles Eesti Peakokkade Ühenduse president Taigo Lepik.

Eesti kokkade meeskond võistles rahvusköökide kategoorias kahel päeval. Ühel päeval kolmekäigulise menüüga 110 inimesele, see tõi pronksi, ja teisel valmistati seitsmekäiguline peakoka menüü 12 inimesele, millega pälviti hõbemedal.

“Veganvalik oli meil väga ilus, väga maitsev, vasikaliha, žürii hindas seda väga hästi, visuaalselt magustoit kolmekäigulises menüüs oli hästi ilus,” ütles Sõmer.

“Oli kombineeritud astelpaju ümber, eri tekstuurid astelpajust, jäätis, kreem, kaste ehk ühe marja versioonid,” sõnas Lepik. Erinevalt naabermaade kolleegidest valmistasid meie kokad olümpiaks ette igapäevatöö kõrvalt. Seda enam oli võistlusel osalemine küllaltki pingeline. “Neid asju kokku panna, esindada Eesti riiki või Eesti toorainet, Eesti talu ja et see oleks ajalimiiti mahtuv, kui teha liiga keeruline, siis ei jõua taldrikule panna ega ettevalmistusi teha,” sõnas Sõmer.

Kuldmedali tõi tänavu olümpialt koju Soome esindus. Põhjamaad ongi viimased paarkümmend aastat kokakunsti võistlusi juhtinud. Tänu võistlusel võidetud medalitele on eestlased oodatud osalema ka järgmisel kokkade olümpial, mis toimub nelja aasta pärast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.