"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Eesti parimaks turismiobjektiks tunnistati Niguliste kirik (0)
10. veebruar 2024
Niguliste pakub huvi nii välisturistidele kui ka kodumaistele uudistajatele. Foto: Mats Õun

Eesti turismi- ja reisifirmade liit tunnustas aasta turismiobjekti tiitliga Eesti Kunstimuuseumi Niguliste muuseumit, aasta turismiedendajaks valiti Arno Sillat ning teist korda ETFLi ajaloos anti välja elutöö tunnustuse auhind, mille pälvis Feliks Mägus.

Eesti parima turismiobjekti tunnustuse tõid Niguliste kirikule viimase aja suured muudatused – lift kirikutorni ja juurdepääsetavuse laiem tagamine.

Tänavuse turismimessi üks slogan on “Avasta kultuur”. Igal aastal kuulutatakse messil välja Eesti aasta turismiobjekt. 2023. aasta eest konkureeris neli objekti, nende seas Niguliste muuseum. Eesti turismifirmade liidu president Külli Karing kinnitab, et Niguliste pakub huvi nii välisturistidele kui ka kodumaistele uudistajatele.

“Niguliste kirik avas uue ja fenomenaalse asja meie armsas vanalinnas, klaaslifti, millega saab sõita üles ja vaadata linna linnulennult. See on uus ja põnev objekt, mida turistidele tutvustada,” ütles Karing. Niguliste muuseumi juhataja Tarmo Saaret ei varjanud pärast tunnustust oma rõõmu, tegemist on turismimaailma Oscariga.

“See oli väga suur tunnustus, see oli tõesti erakordne, sest muuseum on näinud vaeva, meil on suurepärane koostöö nii Eesti kui ka rahvusvaheliste turismifirmadega, see on väga tore, et seda tunnustati,” ütles Saaret. Niguliste puhul on tegu Tallinna ja Eesti vanima kirikuga. Ajalooline maja renoveeriti ja see annab lisaväärtust. Kaua aega oli kirikutorn suletud. Nüüd paigaldati sinna lift ja remonditi vaateplatvorm. Ülevalt avaneb miljonivaade.

“Alates eelmise aasta kevadest on torn lahti ja sinna pääsevad sõna otseses mõttes kõik, sinna saab minna nii lapsevankri kui ka ratastooliga ja vaade, mis avaneb täpselt keset vanalinna nii Toompeale, Pirita suunas kui ka Soome lahele, on tõepoolest midagi erakordset,” ütles Saaret. Eesti turismi Oscar on märk kvaliteedist, mida Niguliste külalisele pakub.

Aasta turismiobjekti auhinnale nomineeriti Niguliste muuseum, Maria talu Pärnumaal, Mulgi Elamuskeskus Mulgimaal ja Schloss Fellin Boutique Hotel and Spa Viljandis. Turismiobjekti auhind antakse välja turismialal tegutsevale ettevõttele, mida iseloomustavad üldine tuntus, klientide laitmatu teenindamine, klientide turvalisus, teenuse või toote keskkonnasõbralikkus, uudsus, originaalsus ja hea turustamine. Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liidu liikmed valisid 2023. aasta turismiobjektiks Tallinnas asuva ning äsja renoveerimise läbinud ja uudse klaaslifti saanud Eesti Kunstimuuseumi filiaali Niguliste muuseumi. 

Aasta turismiedendaja auhind antakse ettevõtmisele või inimesele, kes on oma tegevusega oluliselt mõjutanud Eesti turismimajanduse arengut, tegeledes otseselt turismialase ettevõtlusega või turismialase pedagoogilise tööga, omades tuntust ja autoriteeti turismiringkondades ning laitmatut reputatsiooni, tegeledes uute projektide eduka käivitamise ja arendamisega. Sel aastal oli nominentide hulgas mootorispordi muuseumi looja ja kuraator Arno Sillat ning Hiiumaa Turismiklastri juht ja Pühalepa muusikafestivali korraldaja Kristel Peikel. 2023. aasta turismiedendajaks valiti Eesti mootorispordi muuseumi MOMU looja ja objekti suurepärane giid ning arhitektuuripärandi Ellamaa Elektrijaama renoveerija Arno Sillat. 

Teist korda ETFLi 33-aastase ajaloo jooksul jagas Liidu juhatus välja ka elutöö tunnustuse auhinna, mis antakse isikule, kes on panustanud turismivaldkonda, aidanud kaasa turismisektori arengule ja selle kvaliteedile, olnud oma tegevusega ühiskondlikult nähtav, algatanud või eest vedanud turismialast koostööd. Tunnustuse pälvis sel aastal Nordic Hotel Forumi tegevjuht Feliks Mägus, kelle 35-aastane turmisalase juhtivtöö staaž on olnud Eesti turismi edendamises märkimisväärse tähtsusega. 

„Feliks Mägus on olnud alati turismiga tihedalt seotud ning seetõttu tunneb end kõikides selle sektori teemades koduselt. Tema ühiskondlik aktiivsus on aidanud turismi edendada nii sotsiaalsel kui ka poliitilisel tasandil,“ põhjendas Hallik auhinna saaja valikut.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid