"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Kiirusepiirangud ja kiiruse mõõtmine Tallinnas tekitab autojuhtide hulgas pahameelt (4)
10. veebruar 2024
Paljudel tänavatel kehtib sõidukijuhtidele kiirusepiirang 30 km/h. Foto: Ilja Matusihis

Politsei tõhustab Tallinna kesklinnas kiiruseületamise kontrolli ja loobutakse hoiatusmärkidest kohtades, kus kiirust mõõdetakse. Ühtlasi on autojuhid rahulolematud kiirusepiirangutega kesklinnas.

Mullu tabati enam piirkiiruse ületajaid pealinnas Peterburi teel ja Pärnu maanteel. Kihutatakse veel Paldiski maanteel ja märke kiputakse eirama Sõpruse puiesteel. Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvetalituse juht Taavi Kirss kinnitab, et turvalises liikluses on oluline sõita märkide järgi.

“Kõige rohkem liiklusõnnetusi inimkannatanutega juhtub kesklinna piirkonnas, seal on palju liiklejaid koos, on jalgratturid, jalakäijad, kergliikurid,” ütles Kirss. Kiiruste alandamine Tallinnas ei ole juhtide kiusamine. Eesmärk on nii politsei kui ka linna seisukohalt õnnetuste korral inimelude säästmine.

“Hukkumise tõenäosus inimesel, kes satub avariisse 50 km/h kiiruse puhul, on seitse korda suurem kui 30 km/h piirkiiruse puhul,” ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet.

“Kui sõidad lubatud kiirusega, on liiklus rahulikum, inimesed ei saa vigastada ja meil on ka töö rahulikum,” ütles Kirss. Kui mul on vaja sõita näiteks siit Viru hotellist lennujaama, tuleb varuda tunduvalt rohkem aega. Mida arvavad kiirusepiirangust taksojuhid?

“Ei arva midagi, sest see on natuke naiivselt tehtud,” ütles üks taksojuht. Olete trahvi ka juba saanud? “Jaa, 65 eurot,” ütles teine taksojuht. Politseil ei ole plaanis patrullide arvu linnas suurendada ja soetada juurde lisakaameraid. Tulevikus võiks aga automaatkaameraid enam olla. “Liiklusjärelevalve töötab tänapäeval automaatsete süsteemidega, seda praktiseeritakse paljudes riikides,” ütles Kirss. Kui fooride tsüklid üle vaadatakse ja tekib enam rohelist lainet, küllap hakkab siis meie liiklus toimima nii nagu Helsingis, kus närvilisust vähem.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

BMW
11. veebr. 2024 12:07
Nüüd tuleb sõita kiirusega 15-20 km/h ja mitte grammigi rohkem. Soovitavalt isegi 10-15km/h. Küll kaos siis piirangu varsti tühistab.
a
10. veebr. 2024 21:07
koit toome ei peaks sotside ees vabandama
Tõuksid ja jalgrattad sõiduteele, kus kiirus piiratud
10. veebr. 2024 18:24
Järgmise sammuna tuleb keelata jalgrataste ja tõukeratastega kõnniteel sõitmine. Teedel, kus max kiirus on kuni 40km/h peavad tõuksid ja jalgratturid sõitma sõiduteel ja mitte ohustama jalakäijaid.
Ei ole mure
11. veebr. 2024 16:02
Kas jalakäijatel on kitsas?

Seotud artiklid