"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kas keskaeg oli ikka pime ja trööstitu? (1)
11. veebruar 2024
Milline oli elu keskajal? Foto: linnamuuseum

Kas huvitab, mida keskajal söödi-joodi, milliseid riideid kanti ja kuidas elasid tol ajal linnakaupmehed ning käsitöölised, on oodatud ekskursioonile linnamuuseumisse laupäeval, 17. veebruaril.

Ekskursioonil uurime ajastut lähemalt. Kuidas toimus linnavalitsemine, mida kujutasid endast gildid ja tsunftid ning milline oli argielu? Kas keskaeg oli pime ja troostitu? Milliseid ehteid kandsid kaupmeheemandad ja raehärrade prouad? Kas liha ja valge sai olid kõigile kättesaadavad? Avame selle põneva perioodiga seotud müüte.

Kas keskaeg oli üldse pime aeg, küsib Tallinna linnaelumuuseumi külastusjuht Auli Tohv, üks uue ekskursiooni juhtidest, ja avab ukse Tallinna vanalinna kujundanud kuldaega, linna kõige põnevamasse ajajärku.

Kindlasti lõõmas tollal tänapäevast vähem lampe linlaste elamistes sees ja ka väljaspool. Üksnes kirikutes põles suuremal hulgal küünlaid, nagu ka ülikute majapidamistes. Ja mida rikkam inimene, seda enam ta toetas pühakodasid, pidades neid meeles ka oma testamendis. Usk andis omakorda turvatunnet ja hingevalgustki.

Kindlasti paistis tollal ka selgemalt silma, kas sul oli õnn olla rikas või pidid leppima vaesema eluga. Seisustel tehti ranget vahet, muu hulgas riietuses, kuid see ei muuda keskaega meie kaasajast nii väga erinevaks. Lõbustustest said osa kõik – mustpeade jõulurongkäiku jälgides või maikrahvi papagoilaskmisele kaasa elades. Ekskursioonil räägitakse ka sellest, kuidas toimus linnavalitsemine, mida kujutasid endast gildid ja tsunftid ning milline oli argielu.

Mis oli tollases elus meie ajastulegi omast, ja mida põhimõtteliselt erinevat, saab esimest korda kuulata laupäeval, 17. veebruaril, kell 12 eesti- ja kell 14 venekeelsel ekskursioonil. Osaleda saab muuseumipileti ja ka muuseumikaardiga.

Järgmised sama teemaga ekskursioonid on 20. aprillil ja 8. juunil. Giidid kinnitavad, et iga ekskursioon pakub uusi teemasid ja on kordumatu. Huvilised saavad ekskursiooni oma grupile ka tellida lisaks eesti- ja vene- keelele ka itaalia keeles.

Info leiab ka muuseumi kodulehelt.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Millise mõõdupuuga mõõta
11. veebr. 2024 11:08
Igatahes keskaegsete eurooplaste soov eluga riskides kusagilt mujalt maailmast oma õnne leida oli isegi tugevam, kui seda tänapäeval iga hinna eest Euroopasse pürgivate aafriklaste või asiaatide puhul näha võime. Kusjuures raugema hakkas see soov alles siis, kui keskaeg juba pöördumatult selja taha jäetud oli ja Euroopas olud mujalt kokku röövitu arvel juba ka lihtrahva jaoks elamisväärsemaks muutuma hakkasid.