"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
MINU TALLINN. Kriminaalne Nõmme: inimsööja, võikad veretööd ja kohalikud kantpead (1)
12. veebruar 2024
1990ndatel töötasid Nõmmel lõbumajad, paukusid püstolid ja Männiku karjäär oli koht, kus kantpead likvideerisid kuritegude jälgi. Foto: Kuvatõmmis

Möödunud aastal sai alguse mitmekesine üritustesari „Avastades Nõmmet“, mis nõmmekate seas kiiresti populaarsust kogus. Selle aasta esimene üritus puudutas imearmsa Nõmme pimedamat poolt. Kas teadsite, et Nõmmel elas kunagi inimsööja? Minu Tallinna toimetaja Vambola Paavo käis Nõmmet avastamas.

Siirdume ajas tagasi rohkem kui 40 aastat. Nagu igal linnaosal, leidub ka Nõmmelgi lugusid, mis judinaid tekitavad. Valdeku tänaval, kõigest sadakond meetrit toonasest koolimajast ja tänasest Nõmme linnaosa valitsusest, elas 80ndate algul kurikuulus inimsööja. Rahvas kõndis rahulikult mööda tänavat ja keegi ei teadnud, milline hirmus saladus ühes majas ennast peidab.

„Hanni juhtumit inimesed ikkagi teavad, aga samas eks ta on ka ununemas. 13-14 aastat tagasi kirjutati sellest ka üks elulooraamat,“ meenutas Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri.

Inimsööja, lõbumajad ja paukuvad püstolid

Päeval töötas inimsööja Andreas Hanni Palace restoranis kelnerina, öösel keetis kodus inimliha. Tema ohvriks langesid kaks süütut elanikku, olnuks kolmaski, aga temal õnnestus pääseda. Toona mõistis kohus mõrvarile surmanuhtluse, kuid enne selle täideviimist sooritas mees vanglas enesetapu. Nõmme piirkonnapolitseinik Aleksandr Suhhanov on noor mees ja seda aega ei mäleta.

„See juhtus 42 aastat tagasi, mis on pigem juba iidne ajalugu. Küll aga toimus tõesti tapmine ja see kurjategija võttiski ohvri „osad“ kaasa,“ sõnas piirkonnapolitseinik Aleksandr Suhhanov.

1990ndatel töötasid Nõmmel lõbumajad, paukusid püstolid ja Männiku karjäär oli koht, kus kantpead likvideerisid kuritegude jälgi. Kui paljude eluküünal Männikul katkes, ei tea keegi. Ent siirdume männikult sinna, kus 2004. aastani pesitsesid eluheidikud. Möödunud sajandi 80 ja 90ndatel aastatel oli Pääsküla prügila koht, kuhu tavakodanik oma jalga tõsta ei tahtnud. Seltskond, kes siin pesitses, oli üsna värvikas.

„Kunagi tegutsesid siin mäe peal kodutud. Mägi oli jagatud sektoriteks ning omavahel piire ületada ei tohtinud. Oli ka prügimäe kuningas ja põhiline, mida siit otsiti, oli loomulikult kineskoop televiisorid, kus ka grammikene kulda oli, mida koguti. Seltskond oli värvikas ja tavakodanik loomulikult mäe lähedale minna ei soovinud. Mäe peal olid pidevalt üleval lõkked, kodutud tegid süüa ja kõik prügi, mis mäele jõudis, sorteeriti ja vaadati läbi,“ meenutas Kuri.

Üürirahapuudus, mis viis tapmiseni

2012. aasta suvel leidis Rahumäe kalmistul aset võigas veretöö, kus mõrvati vanem abielupaar. Kurjategija lõi neile mitu korda kiviplaadiga pähe.

„Üks härra, kes tegelikult käis ka tööl, aga tal ei õnnestunud üüriraha kokku saada. Tal oli puudu 90 eurot ja ta otsustas, et läheb ja võtab selle kellegi käest. Nii ta siin Rahumäe kalmistul hauakiviga ühte inimest ka ründas ja sellel eesmärgil ka tappis,“ lausus Kuri.  

Lähedaste haudadel käiakse tänagi, kui turvaline on Rahumäe kalmistu tänapäeval?

„Kui tulla õhtul pimedas, tasub igale poole minna kahekesi ja enda turvalisuse peale mõelda,“ paneb Kuri inimestele südamele.

„Me elame vabas ühiskonnas ja me ei saa iga isiku käitumist kontrollida. Aga võin öelda, et toona tuvastati kuriteo toime pannud isik päris kiiresti. Jah, inimesed võivad end praegu turvaliselt tunda,“ kinnitas piirkonnapolitseinik Suhhanov.

Läbi aegade on jaamade ümbrus olnud koht, kus on ringi liikunud kahtlased elemendid, pihta pandud väärisesemeid ja rahakotte. Eks on seda juhtunud Nõmmelgi.

„Täna seda kindlasti öelda ei saa. Muidugi aja jooksul on raudteejaamad olnud kohad, kus on kogunenud palju inimesi ja sellest tulenevalt on seal ka kriminaalseid juhtumisi ette tulnud, aga täna öelda, et Nõmme raudteejaamades midagi kriminaalset toimumas on, ei ole võimalik,“ kinnitas Karmo Kuri.  

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Raba tänav oli põhiline
13. veebr. 2024 03:01
sinna veeti sundkorras kokku kõik litsid ja hoiti neid isolaatoris :) Nüüd võiks neid ka kokkuvedada ja las puhastavad Pääsküla raba ning pühivad tänavaid