"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA GALERII. Tallinna kiirabi tutvustas oma igapäevatöö köögipoolt (1)
13. veebruar 2024
Milline on Tallinna kiirabi argipäev? Foto: Aleksandr Guzhov

Tõenäoliselt enamik meist on puutunud elus kokku kiirabi tegevusega mõnes kriisisituatsioonis, ent vähesed on kursis välimeedikute töö köögipoolega. Tallinna uudiste toimetaja Kadri Aavik käis Tallinna Kiirabi avatud uste päeval.

Kiirabi igapäevatöö on väljakutseterohke ja pingeline ning ilmselt olukordades, kus välimeedikutega kohtume, olgu lähedase õnnetuse või mõne muu kriisi korral, ei adu me selle töö tagamaid. Tallinna kiirabi kutsus inimesed esimest korda külla.

“Enamik inimesi puutub kiirabiga kokku võib-olla ainult siis, kui temal või lähedasel on mingi õnnetus juhtunud. Oleme siis seal, kus on patsient, kus on tänav, tulekahju, õnnetus. See on ärev, stressirohke, ebameeldiv ja täpset arusaamist, mida kiirabi igapäevatöö, kiirabi koolitus, varustus kommunikatsioon endast kujutab, ei ole. Inimene, kes tahab teada, kuidas kiirabi töötab, saab kohapeale tulla, küsida, vaadata ja veenduda, kuidas asi käib,” rääkis Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas.

Avatud uste päeval said huvilised tutvuda kiirabi varustusega, välimeedikute töökorralduse ja ajalooga. Oli ka võimalus kiirabiautosse sisse piiluda ja kes soovis, sai õppenukul elustamist harjutada.

Vaata galeriid (46)

“Tulime lastega koos, et ise näha ja lapsed ka, kuidas Tallinna kiirabi iga päev toimetab. Pole enne käinud ja pole asjadega nii hästi kursis. Näidati elustamist ja praegu oleme muuseumis ja oleme palju uut infot saanud,” ütles Heiki.

Euroopa 112 päev tuletab meelde, et sama hädaabinumber on kasutusel kogu Euroopas ja sellel helistades saab kutsuda nii kiirabi, pääste kui ka politsei. Dr Adlas rõhutab, et eriti oluline on tutvustada abi kutsumise võimalust lastele: “Lapsel võiks olla arusaamine sellest, kuidas 112, kiirabi, politsei, pääste töötab ja mida varem me seda julgust ja haridust ja õpetust neile anname, seda suurem on tõenäosus, kui selline olukord peaks tekkima, siis laps või nooruk oskab ja julgeb adekvaatset abi kutsuda.”

Märksõnad:
Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vohh
15. veebr. 2024 18:33
https://kuuuurija.postimees.ee/7904349/kuvatommised-kiirabitootaja-saatis-tuttavale-sokeerivaid-fotosid-patsientidest-mis-tal-viga-oli-reka-alla-jai Oktoobri lõpus lahvatas šokeeriv uudis, et osa Tallinna kiirabi töötajaid teevad patsientidest, nende kodudest, haiguslugudest ja laipadest pilte. Hiljem jagatakse neid omavahel kinnises Facebooki Messengeri grupis, kus on ka inimesi, kes kiirabis ei töötagi. Kirjutatud ja kirjutamata reeglid ütlevad üht: patsienti EI pildistata, filmita, tema isikuandmeid ei jagata. Seda kõike võib teha AINULT juhul, kui patsient on andnud selleks loa.

Seotud artiklid