"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Kuidas linn jäävihmaks valmistus ja inimesed libedusega hakkama saavad? (1)
13. veebruar 2024
Kohad, kus lumi koristamata, muutuvad jäävihmaga eriti libedaks. Kuvatõmmis

Ilmajaam on andnud nädala esimesteks päevadeks jäävihma hoiatuse. Linn valmistus tegutsema ikka kõige hullema stsenaariumi järgi. Kuidas inimesed libedusega hakkama saavad, uuris Tallinna uudiste toimetaja Üllar Luup.

Kuidas inimesed libedusega hakkama saavad, kas kasutatakse mingeid lisavahendeid või lastakse lustiga liugu?

“Ma olen ise majahoidja ja puistan ka sõelmeid,” ütles Andrei. “Naelad on all,” ütles Maarika. “Käin tänavatel, aga seal on ju kivikesed ja jalanõud on kohased,” ütles Natalja.

Jäävihmaks tuleb valmistuda. Seda näitas viimatine jäävihm 2021. aastal, kui tänavad muutusid ülilibedaks. Linn on nüüdsetes hoolduslepingutes kirja pannud 50 tõusu ja lisaks 300 bussipeatust, millega tuleb libeda korral esmalt tegelda. Muuseas, igaüks saab samuti libedusel silma ja kätt peal hoida.

“See nädal on muutlike ilmaoludega ja juhtuda võib kõike. Konteinerites on ka kühvlikesed, millega saab sõelmeid võtta ja kotid on valmis pandud ekstreemseteks päevadeks, need ei seisa seal aasta ringi,” ütles Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg. Linnal on ka abitelefon 14410, kuhu saab häda korral helistada.

“Meie praegu lähtume sellest, et jäävihm tuleb. Kui ei tule, on väga hea, siis oleme saanud läbi teha olulise õppuse. Kui tuleb, püüame teha kõik, mis vähegi võimalik, et linn ei oleks libe,” ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet. Tallinn pidas kriisikoosoleku. Ka mupo on kriisiks valmistunud. Kus viga näed laita, seal tule ja aita. Sellise põhimõtte järgi on täidetud ka see patrullauto. Näiteks graniitsõelmed.

“Paar nädalat tagasi oli ühe suurema veoautoga Saku tänaval, kus pidime graniitsõelmeid panema, et välistada, et tekiks liiklusohtlik olukord,” ütles Tallinna munitsipaalpolitsei ameti välijuht Allan Teistre.

Majaomanikele pannakse südamele, et jäävihma korral tuleb kõnniteid graniitkilluga üle puistata mitu korda päevas.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Jaanis Jaup
13. veebr. 2024 22:06
Kuidas lahendada probleem Ida-Virumaal Kestla külas. Kas MUPO jõuab sinna.

Seotud artiklid