"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KÜSITLUS. Toiduameti spetsialist: Koerad on oodatud, kuid boamaoga ei maksa kohvikusse minna (0)
14. veebruar 2024
Inimene, kes loomaga avalikku toidukohta ilmub, peab olema veendunud, et tema hoolealune ei ohusta ega häiri kedagi. Foto: Pixabay

Üha enam kohvikuid lubab külastajal tulla koos lemmikloomaga. Pealinn küsis, kuidas suhtuvad sellesse asjatundjad ja tuntud inimesed.

Ajakirjanik Marek Strandberg: Koer on omaniku nägu – kui tema oskab käituda, oskab ka koer

Koer on üldiselt oma peremehe, inimkaaslase nägu. Kui peremees oskab käituda, oskab ka teda matkiv koer. Meie pere koer on suur ja võib kellegi ära ehmatada, aga tegelikult on ta sõbralik ja leebe. Aga sellegipoolest pole mul mingit möödapääsmatut vajadust koeraga kohvikusse minna. Ma ei saa aru sellest, kui tahetakse rõhutada, et vaadake kõik, mina tulen siin koeraga.

Samas, kui oled koeraga jalutamas ja tahad pärast kohvikusse minna, siis on ju tore, et osas kohtades on korralikult käituvad koerad teretulnud. Tavaliselt on kohviku uksel kohe selline silt. Eks see sõltub kohviku pidajast, aga mingit üldist nõuet, et igale poole peab saama koeraga, pole ega peagi olema. See, et paljudes kauplustes on koerad keelatud, on mõistetav, sest loomad käituvad ikkagi reflekside sunnil ja võivad ka poes jalga tõsta. Aga samas tekib probleem, et kuhu sa ta poodi minnes jätad, suvel võib koer autos palavuse kätte lämbuda.

Kohvikuketi Gustav tegevjuht Siim Liivamägi: Miks peaks lemmikuid kohvikutes keelama?

Meil on üle Eesti kuus kohvikut, Tallinnas asuvad need enamasti kaubanduskeskustes. Meie ei keela kellelgi lemmikloomaga kohvikusse tulla, piirid seab keskuse enda kord – kas turvamees lubab seda. Aga näiteks meie Tartus asuvas legendaarses Werneri kohvikus on küll kõik lemmikloomadega külastajad oodatud, ja seal käivad nii väikesed kui ka suured neljajalgsed. Ma ise olen loomasõber ja ei saa aru, miks peaks seda keelama.

Muidugi on olnud ka juhuseid, kus mõni klient tunneb ennast loomade tõttu veidi ebamugavalt, aga suuri probleeme pole see õnneks tekitanud. Pigem käituvad lemmikloomad viisakalt ega häiri kedagi. Ja omanikud on tublid, saavad aru, et lemmikule peab õpetama, kuidas seltskonnas olla. Meie pakume koertele vett ka, aga eraldi pirukaid või biskviite nende jaoks veel menüüs ei ole.

Toiduameti juhtivspetsialist Ainike Nõmmisto: Omanik vastutab, et koer ei hüppaks lauale kellegi toitu krabama

Iga toidukäitleja kehtestab ise reeglid, et kas sinna võib külastaja tulla koos lemmikloomaga. Ja kui ta seda lubab, siis peab alati silmas pidama, et loom oleks hästi kasvatatud, nii et ta ei häiri teisi külastajaid. Inimene, kes loomaga avalikku toidukohta ilmub, peab olema veendunud, et tema hoolealune ei ohusta ega häiri kedagi. See on siis omaniku vastutus. Tema peab tagama, et koer ei lähe võõraid inimesi lakkuma või, mis veel hullem, ei roni laua peale kellegi toitu krabama. Mõistagi ei tohi koerad kohvikus ka haukuda, väga niheleda või ringi joosta.
Meil mõistetakse lemmikloomade all ikka koeri ja kasse. Muude lemmikutega ei maksa kohvikusse trügida, see tekitaks inimestes liigset arusaamatust ja ehk isegi paanikat, kui keegi peaks näiteks boamaoga kohale tulema.

Allergoloog Kaja Julge: Mõelgem ka neile, kes ei talu kasse ja koeri

Kassiallergiaga inimesi lemmikloom kohvikus kindlasti segab. Nii et peaks ära tähistama kohad, kuhu võib minna lemmikloomaga ja kuhu mitte, siis need inimesed, kellel on loomaallergia, saavad ise otsustada. Lemmikloom jätab endast maha allergeenid ja need mõjuvad ka siis, kui looma ennast kohal ei ole. Ma olen näinud patsiente, kelle ülitundlikkus loomade vastu on väga suur. Mõnel lähevad silmad paiste kohe, kui ta on ruumis looma lähedal. Ma tean, et on töökohti, kus käiakse koos kassi või koeraga, aga seda peab otsustama kollektiiv ise. Kassiallergia on hullem kui koerte oma, see levib tugevalt õhu kaudu. Seega kordan: meil peaks olema ka neid kohti, kuhu lemmikloomad pole oodatud. See tähenda loomavastasust, tuleb lihtsalt mõelda kaasinimeste peale, kes ainuüksi õhus levivast allergeenist võivad saada raske haigushoo.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid