"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TÄNA. Nõmme majas kuuleb Tiit ja Maris Pruuli muljeid Arktika ekspeditsioonilt (0)
15. veebruar 2024
Rändur Tiit Pruuli. Foto: Nõmme LOV

Jaanuaris avati Nõmme maja infosaalis (Valdeku 13) fotonäitus „Admiral Bellingshauseniga Arktikas“, neljapäeval, 15. veebruaril kell 17 jagavad Maris ja Tiit Pruuli muljeid ekspeditsioonilt ning tutvustavad huvilistele elu polaaraladel.

„Nõmmeka Tiit Pruuli ja tema meeskonnakaaslaste tehtud fotodel on hunnitud vaated maailmast, mida nägi kuulus Eestist pärit maadeavastaja ning mis võivad kahjuks globaalse kliima soojenemise tagajärjel pöördumatult muutuda,“ sõnas Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri.

Näituse fotod pärinevad 2021. ja 2023. aasta ekspeditsioonidelt purjelaevaga Admiral Bellingshausen ja tutvustavad meeskonna tegemisi Gröönimaal, Teravmägedes, Kanada Arktikas ja Alaskal. Fotode autorid on CJ Kask, Reino Kuber, Alvar Kõue ja Tiit Pruuli.

“Arktika on iga aastaga üha olulisem regioon. Teame, et jää sulab kiiresti, see piirkond on üha enam laevatatav, seal toimub üha enam majandustegevust, see on strateegiliselt sõjanduses tähtsamaks saanud. Seal toimub hästi palju ja seal on intellektuaalselt põnev,” sõnas Tiit Pruuli, kellele pärast kolme ekspeditsiooni (Bellingshauseniga seilati 2020. aastal Antarktikas ja 2021. aastal Arktikas – toim.) polaaralad rohkelt huvi pakuvad.

Mereretk kestis 4 kuud ja läbiti pisut üle 10 000 meremiili Eestist Seattle’ini Ameerika läänerannikul. „Olime päris põhjalikult valmistunud. Olime valmis palju rohkemaks ja rängemaks jääks, kui me tegelikult saime,“ sõnas kogu ekspeditsiooni otsast lõpuni kaasa teinud Maris Pruuli. „Me lootsime kohata jääkarusid, aga ikka oli üllatav, et nägime neid nii palju – umbes neljakümnenda karu järel loobusime lugemisest.“ 

„Sageli tundub, et nii kaugel põhjas, kus meie käisime, pole muud kui jää, lumi ja põrgukülm. Paljud meist kujutasid Arktikat ette märksa üksluisemana, kui ta tegelikult on. Arktika on lühikesel suveperioodil väga värviline, loomariik põnev ja mitmekesine,“ lisas Tiit.

Väikese ülevaate sellest mitmekesisusest annab ka 13 fotoga näitus. Homme 15. veebruaril kell 17 on Nõmme Maja infosaalis fotode keskel võimalus kuulata Pruulide muljeid ekspeditsioonilt ning armastusest mere ja polaaralade vastu. Vestlusringi on oodatud huvilised nii Nõmmelt kui kaugemalt. Kohtade arv on siiski piiratud, eelregistreerimine Nõmme LOV kodulehel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.