"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Kumu tähistab oma 18. sünnipäeva 18 üritusega (0)
17. veebruar 2024
Kumu tähistab oma sünnipäeva arvukate üritustega. Foto: Albert Truuväärt

Kumu kunstimuuseum kutsub sünnipäeva puhul kunstisõpru nädalavahetusel toimuvale ekskursioonide festivalile. Osaleda saab kaheksateistkümnel eri formaadiga sündmusel.

Kumu kunstimuuseum on 18. sünnipäevaks saavutanud küpsuse, nendib Kumu direktor Kadi Polli. Eelmine aasta oli Kumule vägagi edukas.

“Oleme saanud mitu preemiat näituste eest ja teinud ka külastusrekordi. Kumus käis 160 000 külalist kokku ja oli näitus, mis kogus 90 000 vaatajat, mis on Eesti mõttes suur arv. See oli “teamLabi” näitus, mis oli külaliste menuk,” ütles Polli.

Kumu kunstimuuseumi väljapanekutes on valikut igale maitsele ja see on olnud ka eesmärk alates Kumu avamisest 2006. aastal. Tänu Kumu ja Eesti kunstimuuseumi tööle väljaspool Eestit on aga mujal maailmas tuttavamaks saanud ka eesti kunst.

“Isikunäitused on üks lihtsamaid formaate keegi eesti kunstist võimalikult suureks ja tuntuks teha. Võib-olla Konrad Mägi on olnud pikalt lipulaev, aga seda parem meel on ka Anu Põdrast, kes hoopis teise perioodi, nõukogude perioodi naiskunstnikuna on praegu tegemas kõrget rahvusvahelist lendu,” ütles Polli.

Eelootaval nädalavahetusel on aga tulemas 18 üritust, millega Kumu sünnipäeva tähistatakse. “Laupäeval on meil sellest näitusest, kus praegu oleme, inspireeritud programm ehk fookuses on kehalisus, naiskunstnike kujutamine kunstis ja ka sooidentiteedid, sellest lähtudes avamegi püsiekspositsiooni uuest perspektiivist. On oodata näiteks Kadi Polli kuraatorituuri näitusel “Identiteedimaastikud”, samuti Maria Arusoo kuraatorituur näitusel “Melanie Bojano.

Kui keha ütleb Jah+“,” ütles Kumu publikuprogrammide kuraator Maria Lota Lumiste. Selle aasta Kumu programmi fookus jääb endiselt naiskunstnike ja keskkonnateemadele, kuid oodata on ka Enn Põldroosi ja Jevgeni Zolotko isikunäitust ning Ladina-Ameerika kunsti näitust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.