"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
SUURED TEOD. Aasta noor vabatahtlik: Õhtul saan rahuliku südamega magama minna (0)
20. veebruar 2024
Tallinna aasta noor vabatahtlik Henri Olavi Suomalainen ja linnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Eiko Lainjärv

Suured teod Tallinna noortele 2023 võitjaks osutus Invideogames Jam, mis tõi kokku noored, et 48 tunni jooksul töötada välja vaimse tervise teemat käsitlevad videomängude prototüübid.

„No näiteks mis probleemid… palju infot. Sulle antakse kodutöö, et otsi midagi,“ jutustab Julia Divonina, üks projekti loojatest. Lähed raamatukokku, lähed internetti – kuid tegelikult puudub igasugune aimdus, kust vajalikku üles leida. „Kogu aeg niipalju mõtteid, telefon heliseb. Ema ütleb midagi, koolis öeldaks midagi,“ räägib Divonina tänapäeva noore väljakutsetest igapäevaelus. Lihtsalt pole võimalik nii palju infot korraga pea sees hoida.

„Elu on tegelikult nii kiire tänapäeval, erinevaid võimalusi on nii palju, et ei saa valida ja mõtledki: kelleks ma tahan saada. Ja see ongi raske,“ nõustub kesklinna noortekeskuse töötaja Anastassija Mašošina.

Tallinna Noorte Suurte Tegude laureaadiks nimetati ka Tallinna linna volikogu simulatsioon, mis ellu kutsutud Tallinna noorte volikogu poolt eesmärgiga tõsta teadlikust linnavolikogu ja linnavolinike tööst.

Tallinna aasta noor vabatahtlik on aga Henri Olavi Suomalainen, kes silma paistnud järjepideva ja pikaajalise panusega. „Ma olen Rakverest pärit ja tulin Tallinnasse õppima. Juba sellest ajast olen näiteks Pimedate Ööde Filmifestivalil käinud abiks. Siis olen Tallinn Music Weekil käinud ja ka Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse erinevatel konverentsidel,“ loetleb Suomalainen. Kuigi ta usub, et neid kohti on veel ja veel ja küllaga – need on vaid põhilisemad, mis iga aasta enda juurde tagasi tõmbavad. Päeva lõpuks annavad ponnistused noormehele hea tunde: võib minna rahuliku südamega magama teades, et maailm on jälle natukene parem koht.

Tallinna aasta noorteühendus 2023 on aga noortekeskkond Ühisus, kes koostöös haridusametiga korraldanud noortele tasuta keskkonnateemalisi sündmusi.

Linnapea Mihhail Kõlvart ütleb, et tänapäeval noor olemine ei tähenda üksnes ainult meelelahutust, vaid ka väga palju oskusi, teadmisi ning võib-olla kõige tähtsamana just soovi maailma paremaks muuta.

Tallinna aasta noorsootöötaja tiitli pälvis Birgit Sagar, kes töötanud Ristiku põhikoolis huvijuhina kakskümmend aastat. „See tunnustus on kogu minu kooliperele, sest ilma nende ägedate kolleegideta, ilma nende toredate lasteta, kes meie koolis õpivad, ei saaks ma seda tööd teha,“ tõdeb auhinnasaaja.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.