"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Millises korterelamus on kõige väiksemad kulud? Tulemus on üllatuslik (1)
20. veebruar 2024
terviklikult renoveeritud nõukogudeaegses majas võivad energiakulud olla madalamadki kui uues A-energiaklassi elamus. Foto: Albert Truuväärt

Uued kortermajad, mis on ehitatud enne 2015. aastat, võivad näidata sama suuri energiakulusid kui 50-aastased renoveerimata Mustamäe või Lasnamäe korterelamud, selgub värskest TalTechi energiatõhususe analüüsist. Kõige väiksemad on kõrvalkulud muidugi uutes A-klassi märgisega hoonetes ja üllatuslikult on sama madalad energiakulud ka vanades renoveeritud kortermajades.

Kas vana Mustamäe paneelmaja on renoveeritud või mitte, küttekuludes teeb see mitmekordse erinevuse. TalTechi professori Jarek Kurnitski värskest analüüsist nähtub, et terviklikult renoveeritud nõukogudeaegses majas võivad energiakulud olla madalamadki kui uues A-energiaklassi elamus.

“See tulebki sellest, et terviklikult renoveeritud korterelamud on väga efektiivsed. Seal on ainult maja, on vähe üldpinda, mida köetakse,” ütles TalTechi ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski.

Kurnitski arvutuste järgi on renoveerimata vanas E-energiaklassi majas ühe 65-ruutmeetrisekorteri energiakulud koos remondifondiga keskmiselt 190 eurot kuus. Kui see maja terviklikult renoveerida, langeks need kulud 86 euro peale. Kõrvutuseks, USB-energiaklassi majas oleks need arved keskmiselt 99 eurot. Kui see oleks A-energiaklassi maja, langeks need kulud 90 euro peale.

Aga ei saa unustada, et terviklikult renoveeritud vanal majal on ka enamasti remondilaen kaelas. “Praegu tehakse vanu paneelmaju palju korda, ma ei usu, et see üks ühele on, et laenumakse versus palju säästad kommunaalidelt. Ilmselt laenumakse on ikkagi kallim, aga pikemas perspektiivis on see mõistlik otsus, teha midagi korda,” ütles Arco Vara maakler Joshua James Viinalass.

Aga ka uute majade puhul pole kõik nii helge. Kurnitski jättis arvutustest välja majad, mis on ehitatud aastatel 2000–2015, sest sel perioodil ehitatud korteriturg olevat kui miiniväli.

“Tõesti leidus Tallinnas ka selline maja, mille ehitusaasta oli 2013 ja energiamärgise klass E ehk sama mis Mustamäe renoveerimata majas,” sõnas Kurnitski.

Märksõnad:
Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sinu nimi
23. veebr. 2024 09:42
See artikkel on täiesti tõsi, ja näitab ilmekalt millised sosseppadest idikad on meil ehitusturul juba pikalt tegutsema pääsenud