"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA GALERII. Lastehaigla elutööpreemia pälvis dr Merike Martinson (0)
22. veebruar 2024
Doktor Merike Martinson. Foto: Ilja Matusihis

Täna anti Tallinna Lastehaiglas kätte elutööpreemia 2024, mille pälvis haigla pikaajaline juht ja endine nõukogu esinaine Merike Martinson. 

Auhinnna üleandmisel sõnas juhatuse esimees Konstantin Rebrov, et ilma tublide arstideta poleks tänast lastehaiglat, mille looja ja edasiviija on aastakümneid olnud Merike Martinson. Rebrov tõi esile, et elutööna loodud väärtused, traditsioonid ja iseseisvus peavad kanduma järgmistele põlvedele ja need tuleb suunata edasi noortele ja tulevikule.

Vaata galeriid (26)

Elutööpreemia andis üle Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, tunnustades dr Martinsoni kui õpetajat ja kolleegi ka Tallinna abilinnapeana.

Lastehaigla ravijuht Liis Toome tõi esile Merike Martinsoni lastehaigla ja laste intensiivravi eriala loomisel ning edasiviimisel, tsiteerides dr Martinsoni enese mõtteid raamatust „Tallinna lastearstid. Ajalugu. Argipäev.“: „Aastad on läinud, aga midagi ei ole muutunud. Lapsed on viimased, kellele raha eraldatakse või ei eraldata seda üldse.“ Kõik elutööpreemia laureaadi õnnitlejad rõhutasid dr Martinsoni rolli just laste heaolu ja ravivõimaluste edasiviimisel, julgust ja tarmukust teha seda aastakümneid.

Tänasel lastehaigla vabariigi aastapäeva ja elutööpreemia üritusel tänati ka lastehaigla arste, Vabariigi Presidendi autasu, Eesti Punase Risti Teenetemärgi saajaid, dr Kadri Saksa ja dr Anne Kleinbergi.

„Me kõik teame, et ilma kollegiaalsuseta ei seisaks me sellel kohal meditsiinis. Peame olema õnnelikud, et oleme vabas riigis. Naudime täna seda, et saame teha seda tööd, mida tahame. Mõeldes Eesti vabariigile – hoiame seda,“ sõnas Kadri Saks.

Tunnustades Anne Kleinbergi presidendi autasu saamisel puhul, sõnas lastepsühhiaatria osakonna juhataja Kerstin Kõiva: „Ainult lastepsühhiaatrid teavad, kuidas see väike eriala on kasvanud. Laste Vaimse Tervise Keskuse sünd on olnud põnev teekond tänu Annele, kes suudab liigutada mägesid.“

Tallinna Lastehaigla elutööpreemia 2024 saajat, dr Merike Martinsoni tunnustasid ka Tallinna Lastehaiga Toetusfondi esindajad, endised ja tänased lastehaigla kolleegid.

Merike Martinson on arst ja poliitik, kes on olnud 1991–2001 Tallinna Lastehaigla peaarst ning SA Tallinna Lastehaigla juhatuse esimees kuni 2005. aastani. Aastatel 2005–2017 oli Merike Martinson Tallinna abilinnapea, seejärel valiti ta Tallinna Linnavolikogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni esimeheks.

Lisaks aastatepikkusele tööle lastearstina on dr Merike Martinson olnud eestvedaja Tallinna Lastehaigla Laste Vaimse Tervise Keskuse loomisel, mis valmis Norra riigi toel 2015. aastal.
Ta on pälvinud arvukalt tunnustusi, sh Eesti Punase Risti III klassi teenetemärgi, Tallinna Lastehaigla teenemärgi, EENA Aasta Naise tiitli Tallinna Lastehaigla jõulise edasiviimise ja arendamise eest ja Tallinna linna teenetemärgi pikaaegse tegevuse eest lastearstina ja Tallinna Lastehaigla kauaaegse juhina.

Aastal 2015 omistati talle Tallinna vapimärk ning 2022. aastal valiti ta Eesti Lastearstide Seltsi auliikmeks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.