"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. President Pätsi monumendile seoti kaela sinimustvalge sall (0)
24. veebruar 2024
Uuel turul seoti president Pätsi kujule kaela sall. Foto: Ilja Matusihis

Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi 150. sünniaastapäeva tähistati Tallinnas mitmel moel. Uuel turul seoti Pätsi kujule kaela sall, Eesti Panga hoones tutvustati Pätsile pühendatud hõbemünti.

Esimene Eesti president Konstantin Päts oli kirju poliitik. Pätsi nimi on tulnud vanimalt teadaolevalt esiisalt, kes oli Viljandimaal Holstre kandis mölder.

Ta olevat leiba jaganud ja sealt siis tulnudki hüüdnimi Päts. Sellest sai hiljem perekonnanimi. “Minu põlvkonnani jõudis eelkõige Konstantin Pätsi minia Helgi Pätsi ehk minu vanaema vahendusel ja kui me vanemast peast üha rohkem küsisime ka Eesti aja ja Konstantin Pätsi kohta, siis ta vahel hakkas nutma ja ütles, et ei taha rääkida, see oli liiga ilus,” ütles Konstantin Pätsi järeltulija Madis Päts.

Päts oli neli korda riigivanem, peale selle peaminister riigivanema ülesannetes ja riigihoidja. Alates 1938. aastast oli Päts aga Eesti president. Ent ta alustas Eestimaa Päästekomitee esimehena. Seejärel oli ta Eesti ajutise valitsuse esimese koosseisu ministrite nõukogu esimees, ka Asutavas Kogus lõi ta kaasa.

“Tal oli alati oma ettekujutus sellest, milline olukord on, kuhupoole on võimalik ja vajalik edasi liikuda ja ta suutis ka oma visiooni ellu viia. Alustas ta suhteliselt tagasihoidlikult ajakirjanikuna, aga niimoodi on tollel ajal, 19. sajandi lõpus, 20. sajandi alguses alustanud paljud tulevased poliitikud ja riigimehed. Ajakirjandus oli ju vahend, mille kaudu sai rahvaga suhelda,” rääkis ajaloolane Ago Pajur.

Konstantin Päts alustas riigivanemana visiidist Ruhnu saarele, kus tookord elasid rootslased. Visiidi lõpuks oli Ruhnu Eesti all ja Läti kaotanud lootuse kasvõi ühelegi saarele. 150. sünniaastapäeva puhul pandi Pätsi monumendile sinimustvalge 12 meetri pikkune sall kaela ja Eesti Pank andis välja meenemündi ning Omniva postmargi.

Meenemünte tehti 5000 ja postmarke 20 000.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid