"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
PIDUNÄDAL VIDEOS. Eesti Vabariik 106 – oli tegus, meeleolukas ja pidulik nädal (0)
25. veebruar 2024
Eesti Vabariigi aastapäeval lehvis tuhandeid sinimustvalgeid. Foto: Ilja Matusihis

Eesti Vabariigi 106. sünnipäeva üritusi jagus nii tervesse aastapäevanädalasse kui ka 24. veebruari hommikust õhtuni. Vaata nädala kokkuvõtet saates “Minu Tallinn”.

Vabariigi aastapäeva tähistamine algas tavakohaselt päikesetõusul lipuheiskamise tseremooniaga Toompeal. Riigilipp tõusis pidulikult hümni saatel Pika Hermanni torni laupäeva hommikul kell 7.34.

Kõne pidas riigikogu esimees Lauri Hussar ja õnnistussõnad ütles Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Eesti Vabariigi iseseisvusmanifesti luges ette Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli 31. lennu üliõpilane Markus Andreas Auling. Eesti Meestelaulu Seltsi kooride ja Tallinna politseiorkestri esituses kõlasid Enn Võrgu “Eesti Lipp” Martin Lipu sõnadele, Juhan Aaviku “Hoia, Jumal, Eestit” Aleksander Leopold Raudkepi sõnadele, Viktor Konstantin Oxfordi “Jää vabaks, Eesti meri” ning Raimund Kulli “Kodumaa” Mihkel Veske sõnadele. Toompeale oli päikesetõusul kogunenud tuhandeid inimesi, lehvisid sinimustvalged.

Traditsiooniliselt peeti 24. veebruaril meeles neid, kes on andnud oma elu Eesti vabaduse eest. Vabaduse väljakule Vabadussõja võidusamba jalamile pandi pärjad, kõne pidas peaminister Kaja Kallas.

Keskpäeval algas Vabaduse väljakul kaitseväe ja meie liitlaste paraad, mille võttis vastu president Alar Karis ning mida juhatas kindral Martin Herem. Paraadist võttis osa pea 840 osalejat ja 31 ühikut tehnikat, kokku osales paraadil 34 lippu, viis kompaniid, 11 rühma, sõjaväeorkester ja Kaitseliidu orkester ning neli teenistuskoera. Paraadil sai näha nii Eesti kaitseväe kui ka Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi, Prantsuse ja Ameerika Ühendriikide lahingutehnikat, sealhulgas mitmikraketiheitjaid HIMARS. Pärast paraadi said kõik huvilised ka ise sõjamasinatega tutvust teha.

Päev lõppes presidendipaari Alar ja Sirje Karise vastuvõtuga Estonia kontserdisaalis.

Oli ilus sünnipäevanädal. Elagu Eesti!

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.