"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Päevas 78 korda hädaabinumbrile pahatahtlikke väljakutseid teinud mehele määrati arest (0)
25. veebruar 2024
Abivajaduseta helistajad valmistavad häirekeskusele tihti muret. Foto: Ilja Matusihis

Veebruaris kahe päeva jooksul 78 korda hädaabinumbrile 112 helistanud ning politseile ja kiirabile põhjendamatuid väljakutseid teinud Tallinna meest karistas kohus 15-päevase arestiga.

14. veebruaril alustati väärteomenetlust 60-aastase Tallinnas elava mehe kohta, kes tegi paari päeva jooksul häirekeskusele 78 hädaabikõnet. Veendumaks, et inimese elu ega tervis ei ole ohus, reageerisid kiirabi ja politsei. Alati, kui politseinikud mehe juurde jõudsid, oli ta alkoholijoobes, kuid tema elu ega tervis ei olnud ohus ja puudus kiire abi vajadus. Kuivõrd selline käitumine oli pidev ja oli põhjust arvata, et ta teeb seda ka edaspidi, pidasid politseinikud kolmapäeval mehe kodus väärteo korras kinni.

Paraku valmistavad sellised abivajaduseta helistajad häirekeskusele tihti muret.

“Meil on väga palju juhtumeid, kus inimesed helistavad kümneid, sadu kordi, nad ei tee valeväljakutset ehk me ei saada neile politseid, kiirabi või päästjaid, aga nad hoiavad 112 liini summa summarum tundide viisi kinni ja neid helistajaid praegu puudub võimalus mõjutada,” ütles häirekeskuse kriisijuht Janek Murakas.

Samas ei pea inimesed hakkama nüüd kartma 112 numbrit valida, vaid seda tulebki teha, kui inimene abi vajab.

“Ma rõhutan, siin on ikkagi sõna “pahatahtlikkus”. Kui see on pahatahtlik ja seda on kõnedest väga hästi aru saada, mis on pahatahtlikud kõned, mingisugust abi ei soovita, lihtsalt tahetakse välja elada. Mida keerulisemaks olukord taustal läheb, seda vihasemad inimesed riigi suhtes on,” ütles Murakas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.