"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Tallinna reovesi näitab kanepi ja kokaiini tarvitamise kasvu (0)
29. veebruar 2024
Mullu tarvitati Tallinnas ühes päeva jooksul üle 38 tuhande kanepidoosi. Foto: Pexels

Tervisearengu Instituudi eestvedamisel Tallinnas ja Tartus läbiviidud reoveeuuring viitab järjest suuremale narkootikumide tarvitamisele. Uuring näitas eriti kanepi ja kokaiini tarvitamise tõusu.

Kui 2022. aastal oli Tallinnas keskmine kanepitoodete kogus reovees 1000 elaniku kohta 8639 mg, siis 2023. aastal juba 9915 mg. Kui kanepi kogused annusteks ümber teisendada, siis tarvitati ühes päevas Tallinnas keskmiselt 38 064 kanepidoosi.

„Meie puhul on kõik narkootikumid sama ohtlikud, mingeid erisusi me ei tee. Need on kõik ajutegevust mõjutavad ained ja aju on inimesel väga tähtis organ,“ märkis TAI narkootikumide valdkonna juht Katri Abel-Ollo.

Kokaiini tarvitamise jääkide sisaldus 1000 Tallinna elaniku kohta oli 2022. aastal 464 mg ja 2023. aastal 650 mg. Tallinna peale tegi see mullu kokku 6336 doosi päevas.

„Iga aastaga on kanepitarvitamise tõttu ravile pöördumine tegelikult kasvanud. See tähendab, et legaliseerimine tooks paratamatult kaasa ka abivajavate arvu tõusu. Kui me seda Eestis teeksime, siis peab inimestele olema tagatud abi ja tugivõimalused, mida meil hetkel pole,” tõdes Abel-Ollo.

Samuti tõdeb Abel-Ollo, et Kanada ja USA näited kinnitavad, et must turg ei kadunud peale legaliseerimist kuhugi.

“Autoroolist tabatakse rohkem kanepijoobes inimesi. Väikelaste kiirabisse sattumine on tõusnud, sest kodus vedelevad kanepiga küpsised ja kommid ning paratamatult lapsed söövad neid,” ütles Abel-Ollo.

MDMA määr on Tallinna reovees olnud viimastel aastatel madal. Amfetamiini määr on aga püsinud muutumatu.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.