"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO. Mis saab sügisel vene kodukeelega HEV-lastest? (3)
02. märts 2024
TULEVIK EBASELGE. Hariduslike erivajadustega laste saatust haridusreformi käigus alles vaetakse. Foto: Kuvatõmmis

Kas ja millistel tingimustel võib haridusliku erivajadustega last, kelle kodukeel on näiteks vene keel, õpetada uuest aastast edasi jätkuvalt tema emakeeles? Kas saab seda teha üksnes koolivälise nõustamismeeskonna soovitusel või saab otsuse langetada ka kool?

Sellele ja paljudele teistele küsimustele, mis puudutavad HEV-laste õpet eestikeelsele õppele ülemineku tingimustes, ootavad vastuseid mitmed lasteaiad, koolid ja lapsevanemad.

Niisiis saatis Tallinna Haridusamet sel nädalal haridusministeeriumile välja järjekordse HEV-laste õpet puudutava selgitustaotluse. „Neid muresid on väga palju, alates logopeedilise abi kättesaadavusest ja lõpetades korralduslike küsimustega,“ ütleb abilinnapea Andrei Kante. „Me oleme valmis kaasa mõtlema nende probleemide lahendamisel, aga selleks peab ministeerium samuti näitama oma soovi selles valdkonnas koostööd teha.“

Praeguse seisuga on need HEV-laste vanemad, kes on koolivälise nõustamismeeskonna ehk Rajaleidja poole pöördunud,  saanud infot, et õppekeele osas otsust ei tehta enne esimest septembrit. Õppeasutustel on aga tarvis alustada ettevalmistuste ja personali planeerimisega enne õppeaasta algust.

Märksõnad:
Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Piret Kivi
5. märts 2024 03:11
Mis saab sügisel eesti kodukeelega HEV-lastest, kes elavad välismaal? Ei saa aru, miks peab Eesti tegema seda, mida mujal ei tehta. Eesti riigikeel on ikkagi eesti keel ning siin elavad mitteeestlased peavad sellega arvestama. Venekeelset õpet saab Venemaal.
viktoriin
4. märts 2024 18:23
https://menu.err.ee/1609270791/e-etteutluse-eelharjutus-pane-end-proovile
eks
3. märts 2024 13:23
Tänapäeval on peaaegu kõik lapsed HEV-id. Igale õpilasele eraõpetaja. Nagu vanasti koduõpe guvernandiga.