"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TASUTA. EMTAs kõlab Eesti ja Leedu kandlemuusika   (0)
04. märts 2024
Kandleõppejõud Kristi Mühling. Foto: Muusikaakadeemia

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) kammersaalis astuvad kolmapäeval, 6. märtsil kell 19 üles kontserdil „Eesti-Leedu keeltesild“ EMTA kandleõppejõud Kristi Mühling ja ning Leedu kanklese dotsent Aistė Bružaitė koos akadeemia kandleüliõpilastega, kes esitavad Leedu ja Eesti nüüdisheliloojate teoseid.

Kandleõppejõud Kristi Mühlingu sõnul on mõlemal pillil sarnane ajalugu ja roll oma maa muusikaelus.

„Mõlemad võimaldavad mängida väga erinevaid muusikastiile pärismusmuusikast klassikalise ja nüüdismuusikani. Kannel oma peene ja intiimse kõlaga on inspireerinud  heliloojaid nii Eestist kui ka kaugemalt, kandlest ja tema sõsarpillidest on saanud arvestatav nüüdismuusika instrument,“ ütles Mühling. 

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias õpetatakse kannelt alates 2002. aastat, Leedus jõudis kannel akadeemia õppekavasse juba 50-ndatel. Lisaks Eesti üliõpilastele on meie akadeemias kannelt õppinud üliõpilased Soomest ja Jaapanist.

Aistė Bružaitė on kaitsnud doktorikraadi kandlel nüüdismuusika esitamise alal. Ta on laiendanud kandlemuusika repertuaari ja arendanud mängutehnikat, esitanud mitmete leedu heliloojate uudisteoseid ja astunud üles solistina nii Leedu Rahvusorkestri kui ka Pihkva sümfooniaorkestri ees. Ta on koostanud ning avaldanud kanklės’ele mõeldud uusimate heliteoste kogumiku „21. sajandi muusika soolokanklės’ele ja kanklės’e duole“. Lisaks kontserdile juhendab ta EMTAs ka meistriklassi.

Kristi Mühling on saanud hariduse Sibeliuse akadeemias Soomes. Ta esineb pidevalt solisti ja ansamblistina nii kodu- kui ka välismaal, on olnud paljude kandlele loodud teoste esmaettekandja ning kuulub ansamblitesse Resonabilis (kannel, flööt, hääl, tšello) ja Una Corda (kannel, harf, klavessiin). Mühling on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kromaatilise kandleõpetuse alusepanija ning on töötanud samas õppejõuna alates kandle eriala asutamisest saadik. Tema valdkondadeks on klassikaline ja nüüdismuusika. Ta on esinenud solistina koos Tallinna Kammerorkestri, ERSO ja NYYD Ensemble’iga ning osa võtnud jazzmuusiku ja -helilooja Maria Fausti projektist Sacrum Facere.

Kontsert kuulub sarja “Crossing Cutures”. Ettekandele tulevad Leedu ja Eesti nüüdisheliloojate teosed. Kaasa teevad EMTA kandle eriala üliõpilased Paula Linde ja Emma Johanna Mängi. Kontserdi korraldaja on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kontserdi- ja etenduskeskus. Kontsert on tasuta.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.