"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Raekoja platsi kuusepuust saab energiatõhusa maja alustala (0)
05. märts 2024
Raekoja platsi kuusepuu. Foto: Jelena Rudi

Tallinna Raekoja platsilt minema viidud väärika jõulupuu viis meetrit palgiosa ja kümmekond suuremat oksa läksid MTÜ Haakuvad Maailmad käsutusse, et kasutada materjali passiivmaja prototüübi loomiseks.

Tegemist on  energiatõhusa ehitisega, millel on topeltkambriga soe põrand, murukatusega kamber ja mis ei vaja nendest omapäradest johtuvalt toasoojaks ulatuslikku küttesüsteemi. „Raekoja platsi kuusepuust õnnestub ehitada hoone alusraam. Kui passiivmaja valmis saab, tahame selle prototüübiga aluse panna jätkusuutlikule ja ressursitõhusale pärandehituse valdkonnale Eestis,“ selgitas MTÜ eestvedaja Mari-Liis Pruul.

Pruul pöördus kesklinna valitsuse poole sooviga kuusepuule uus elu anda kohe aasta hakul. Kesklinna vanema Monika Haukanõmme sõnutsi tundis idee igati loodushoidlik ja ressursi kasutuse mõistes arukas.

„Oleme varem kuusest teinud süütepakke, mida aasta jooksul erinevatel sündmustel, näiteks muinastulede ööl, süüdata ning sellega esivanemaid tervitada. Potentsiaalikasse ehitusviisi panustamine on aga midagi, mis võib-olla ei anna kohe käegakatsutavat tulemust, aga võib aluse panna ühele keskkonnasäästlikule valdkonnale, mida endise rohepealinnana heal meelel toetame,“ rääkis Haukanõmm.

Tallinna esindusjõulupuuks osutus mulluse jõuluaja eel Kiili vallast Nabala külast pärit kuusepuu. Kuusk püstitati Raekoja platsile 23. novembril ja langetati 28. veebruari hilisõhtul.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.