"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kinnisvara analüüs: Korter Tallinnas on endiselt luksuskaup (0)
06. märts 2024
Kortermaja Tallinnas. Foto: Ilja Matusihis

Täna avaldatud 2023. aasta viimase kvartali keskmise palga puhul on paslik heita pilk ka Tallinna korteri keskmise ruutmeetri hinna ja palga suhtele, kirjutab kinnisvaraanalüütik Risto Vähi.

Nagu näha, oli nende näitajate stardipositsioon pärast eelmise majanduskriisi lõppu 2011. aastal praktiliselt võrdne. Kuna kinnisvaraturg hakkas hoogu juurde saama, algas ka ruutmeetri hinnatõus.

Selle kasvu ning palga eest ära jooksmist põhjustasid uute korterite suurenev mõju statistikas ning fakt, et laenuintressid olid madalad. See andis kütust ka järelturule. Nõudlust kinnisvara järele tõstsid ka aina populaarsemaks muutunud investeerimine ja igasugused rahalise vabaduse koolitused.

2021. ja 2022. aastal vallutas kinnisvaraturu investeerimisbuum ning vahe kärises eriti suureks. Siis oli ka selge, et Tallinna korterite taskukohasus on kiiresti halvenenud.

Nüüd oleme majanduslanguses ja kõrgete laenuintresside tuules. Nagu näha, ei ole aga vahe keskmise Tallinna korteri ruutmeetri hinna ja keskmise palga vahel vähenenud. Selle üks põhjus on kindlasti uute korterite osakaal, mis on langevate tehinguarvude juures saanud märkimisväärse mõju.

Sellelt aastalt võiksime oodata ruutmeetri hinnalangust, sest uusi kortereid, mida ostjatele üle anda, jääb vähemaks ning järelturg on juba languse läbi teinud. Tallinna korter jääb luksuskaubaks kardetavasti aga kauemaks ajaks.

Märksõnad:
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid