"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Mustamäel paigaldatakse väikestele lindudele uued pesakastid (0)
13. märts 2024
KINDEL KATUS. Uued pesakastid kaitsevad linde oravate ja teiste ohtude eest. Foto: Ilja Matusihis

Mustamäel uuendatakse ja vahetatakse sel nädalal lindude pesakaste. Kokku paigaldatakse 20 uut ja sama palju renoveeritud pesakasti.

Lindude pesitsemise aeg läheneb ning selleks tehakse ettevalmistusi ka Mustamäel, kus elab arvukalt erinevaid linnuliike. Linnaosa pargialadele paigaldatakse väga väikese avaga pesakastid, et pakkuda pesitsemise võimalust eelkõige rasvatihastele ja must-kärbsenäppidele. Avarama ukseava korral ohustavad nende väikeste lindude pesakondi suuremad liigikaaslased ja loomad, kes jahivad linnumune ja -poegi.

Pesakasti paigaldamine Mustamäel.
Pilt: Mustamäe LOV

Pesakasti ülespaneku eesmärgiks on läbi aegade olnud lindude kodu juurde meelitamine.  Mustamäe linnaosa vanema Aivar Riisalu sõnul paigaldatakse Mustamäe puudele pesakaste eelkõige selleks, et elumajade läheduses juba pesitsevad linnud oma toreda askeldamise ning lauluga inimestele rõõmu pakuksid: „Väikelindudele mõeldud pesakastide asukohad on meil Kadaka mets, Sütiste metsapark, Parditiigi ja Lepistiku alad. Arvestades kohalike elanike soove ja ettepanekuid paigaldame sel aastal uusi pesakaste ka mitme kortermaja hoovialale.“

Linnaosa elurikkuse kaitsmisel ja hoidmisel annab igakevadine pesakastide värskenduskuur Mustamäel märku kevade saabumisest ning tuletab ühtlasi meelde, et kõige väiksemad loomad meie kõrval vajavad hoolt ja kaitset. Kuigi rasvatihased võivad muneda korraga üle 10 muna, jäävad pesakonnas ellu vaid vähesed.  Paljud rasvatihase pojad hukkuvad vaid mõni päev pärast pesast lahkumist.  Et kaitsta äsja koorunud linnupoegi neile ohtlike liikide (eelkõige rähnid ja oravad) eest,  on turvaliste pesakastide olemasolu väga oluline. Mustamäe linnaosa vanema asetäitja Urmas Kõppi sõnul on enamik värskendamist vajavatest pesakastidest juba puudelt maha võetud: „Need on sinna kogutud samblast, puulehtedest ja  puukoorest puhastatud ning nende esipaneelid vahetame lähiajal uute vastu välja.  Paigaldame ka 20 uut pesakasti, mille valmistasid linnaosa valitsuse töötajad.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.