"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna kammerorkester meelitab kuulajaid ka "häälest ära" pillide kontserdiga (1)
16. märts 2024
See kevad on kammerorkestrile juba tihedasti kontserte täis pikitud. Foto: Tuuli Kalev

Kevadel saab Tallinna esindusorkestrit kuulata nii Estonias kui ka teletornis. Märtsis astub koos orkestriga lavale tippviiuldaja Kolja Blacher ja aprillis tuleb maailma esiettekandele Kristjan Randalu uus teos.

Tallinna kammerorkester tuuritab linnaosades, tuues paljudele elanikele kontserdid kodule lähemale. Näiteks andis orkester märtsi esimesel täisnädalal kolm omapärast kontserti sarjas “Scorda tour”, mille iga pala on erilise kõlavärviga ja tehniliselt ebaharilik. Täispikkuses kontserti sai publik kuulata märtsipommitamise aastapäeval, 9. märtsil Mustpeade majas. Enne seda võis kontserdist osa saada ka Mustamäel ja Nõmmel.

Nendeks kontsertideks tegi osa orkestrist eelmisel teisipäeval päikesepaistelise ilmaga Mustpeade majas proovi. “Muusiku jaoks on see kava väga teistsugune, selliseid lugusid ei mängita iga päev ja teosed on väga eripalgelised,” ütles abikontsertmeister Olga Voronova. Vahetult enne pausi harjutas orkester Louis Andriesseni “Sümfooniat lahtistele keeltele”. “Pill on totaalselt ümberhäälestatud ja vasakut kätt ei tohi üldse appi võtta, kõik tehakse ainult poognakäega,” selgitas Voronova, kelle sõnul on kava põnev – loodetavasti ka publikule.

Raju mustlasmuusika

“Scorda tour” on sõnamäng itaaliakeelsest sõnast scordatura, mis tähendab “häälest ära”, ja sellest, et kolm kontserti annab väikese tuuri mõõdu välja küll.

Suures plaanis sai kontserdikava alguse juba siis, kui soolotšellist Siluan Hirvoja keskkoolis käis. Zoltán Kodaly soolosonaat on väljakutse igale tšellistile nii tehnika kui ka harjumuspäratu häälestuse poolest, kuid Hirvoja unistas selle õppimisest juba esmakohtumisest saadik Tallinna muusikakeskkooli raamatukogus. “Selle loo ümber kujundati muu kava,” mainis kammerorkestri kammermuusika sarja kunstiline juht Leho Karin. “Neid teistsuguseid lugusid on ja eks nad toovad meid mugavustsoonist välja.”

Muusiku jaoks on kontsert põnev tehniliselt, kuulaja jaoks aga kõlaliselt, rääkis Karin.
Proovis harjutati Ligeti “Ramificationit”, mis kõlab veidi süngelt ja ärevalt nagu õudusfilmis. Andriesseni sümfoonia aga meenutab Leho Karini meelest rohkem nagu süntesaatorit või kellamängu, mitte keelpilliorkestrit. Kodaly tšellosonaat on aga dramaatiline ja metsik. “Päris selline raju, mustlasmuusika või sellest mõjutatud,” lausus Karin.

Mais on kammerorkestriga liitunud ka dirigent Tõnu Kaljuste.

Märtsipommitamise aastapäeval oli kavas ka Frank Bridge’i “Lament”. See on lühike melanhoolne lugu, kirjutatud ühe päevaga vastukajana ookeaniliinilaeva Lusitania hukkumisele, kuid sobiv ka Eesti ühe traagilisema sündmuse meenutamiseks.

Kevadel tihe graafik

See kevad on kammerorkestrile juba tihedasti kontserte täis pikitud. Kui aga kogu kavast oleks lubatud valida vaid üks kontsert, peaks see projektijuht Janne Jakobsoni meelest olema baltisaksa juurtega tippviiuldaja, endise Berliini Filharmoonikute kontsertmeistri Kolja Blacheri esinemine koos Tallinna kammerorkestriga. “Tema mäng on tõesti erakordne,” ütles Jakobson, “ja tal on side Eestiga ka täiesti olemas.” Kontserdid on kavas 16. märtsil Mustpeade majas ja 14. juunil Estonias. Märtsis mängitakse Hartmanni, Haydni ja Beethoveni teoseid, juunis Mendelssohni, Bruchi ja Beethovenit.

Mustpeade majas tuleb 21. aprilli õhtul maailma esiettekandele Kristjan Randalu uudisteos “QR-tet”, päev hiljem on kontsert Tallinna teletornis. Veel on võimalik minna kuulama kontserdisarja “Aavik Salzburgis. Ehk Mozarti viis viiulikontserti”, millest kaks esimest on juba toimunud, kuid 3., 4. ja 5. kontsert on kavas 21. märtsil ja 18. aprillil Mustpeade majas ning 25. mail metodisti kirikus. Kontserdid algavad kell 19, piletid maksavad 20-30 eurot. Mais annab kammerorkester kontserdi koos oma peadirigendi Tõnu Kaljustega.

Tallinna kammerorkester on Eesti ainus püsikoosseisuga keelpilliorkester. Orkester lõi kaasa Arvo Pärdi autoriplaadil “Adam’s lament”, mis tõi dirigent Tõnu Kaljustele Grammy.

Kogu Tallinna filharmoonia mängukava saab vaadata leheküljel https://www.filharmoonia.ee/kontserdid

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

how to use fitspresso
17. märts 2024 00:10
Keep up the fantastic work and continue to inspire us all!