"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
GALERII. Rahvusvaheliselt hinnatud viiulisolist Kolja Blacher andis kontserdi koos Tallinna Kammerorkestriga (0)
17. märts 2024
Viiulisolist Kolja Blacher. Foto: Rene Jakobson

Laupäeva õhtul esinesid Mustpeade majas rahvusvaheliselt hinnatud viiulisolist Kolja Blacher ja Tallinna Kammerorkester. Uuesti naastakse Eestis publiku ette klassikalise muusika meistriteoste Beethoveni seitsmenda sümfoonia, Bruchi esimese viiulikontserdi ja Mendelssohni „Hebriidide avamänguga“ 13. ja 14. juunil Pärnu ning Tallinna suurtes kontserdisaalides.

Vaata galeriid (33)

Eile õhtul kõlasid Tallinna vanalinna ajaloolises valges saalis Beethoveni ja Haydni sümfooniad. Samuti mõtiskleti praegusaja maailmapoliitika üle Hartmanni “Concerto funebret” esitades koos Kolja Blacheri viiulisoolodega, mida solist mängis itaalia pillimeistri Guarneri del Gesù 1730. aasta viiulil – pillil, millel varem andis kauneid kontserte maailma kontserdilavade legend Pinchas Zukerman.

Kolja Blacher on Tallinna Kammerorkestri resident-solist ja -dirigent 2023/2024. kontserdihooajal.

„Tulla hooaja jooksul kolm korda orkestri ette on märk lähemast koostööst. See on suurepärane kollektiiv. Fantastiline segu tugevast kaasatusest, muusikalisest kohalolust ja samal ajal eestlaslikust jahedusest, kuid seda heas mõttes,“ ütles Tallinna Kammerorkestri kohta Kolja Blacher.

Kolja Blacher on baltisaksa juurtega muusik, läbi ja lõhki berliinlane, õppinud mainekas New Yorgi Juillardi muusikakoolis ning töötanud  Berliini Filharmoonikute kontsertmeistrina aastatel 1993–1999. Hiljem on Blacher teinud koostööd paljude nimekate orkestrite ja dirigentidega üle kogu maailma. Viimased viis aastat on ta tegelenud solisti rolli ümbermõtestamisega ja andnud kontserte kaksikrollis – solisti ja dirigendina.

Kolja Blacheri isa, helilooja Boris Blacher (1903–1975), oli baltisaksa juurtega, kes kasvas üles multikultuurses keskkonnas, kus räägiti nii saksa, eesti, vene, inglise, hiina, itaalia keelt. On tähelepanuväärne, et Boris Blacheri esimene kammerooper kandis eestikeelset pealkirja „Habemeajaja“.

Tallinna Kammerorkester, asutatud 1993. aastal Tõnu Kaljuste eestvedamisel, on Eesti ainus püsikoosseisuline keelpilliorkester. Orkester on äratanud tähelepanu oma kunstiliselt terviklike kavade, stiilitundliku musitseerimise ja kõrgetasemelise interpretatsioonikunstiga. 2014. aastal oli Tallinna Kammerorkester kaastegev Arvo Pärdi autoriplaadil „Adam’s Lament”, mis tõi dirigent Tõnu Kaljustele Grammy.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.